Energie výrazně zlevnily. Dodavatelé začínají bojovat o zákazníky

Podle odborníků začínají už teď, před začátkem topné sezony, dodavatelé bojovat o zákazníky. "Všichni významní dodavatelé nabízejí produkty s cenou významně lepší než vládní cenové stropy. Zákazník si nyní už může začít vybírat," říká ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor. 

Ceny energií na měsíc srpen překvapily i odborníky. Megawatthodina elektrické energie oproti vládnímu stropu spadla na téměř polovinu, tedy na 2 630 Kč bez DPH. U plynu ušetříte dokonce ještě víc.

"Tyto stropy se přežily a můžeme pomalu zahájit diskuzi o jejich rušení. Určitě v případě zrušení by to znamenalo úsporu pro státní rozpočet," komentuje současnou situaci ekonom Štěpán Křeček. 

[chooze:article;value:514088]

​Pokud máte s dodavatelem smlouvu na neurčito, dejte si pozor na výpovědní lhůtu. "Výpovědní doba, pokud se lidé rozhodnou pro nového dodavatele, je standardně tři měsíce. Nyní máme srpen, to znamená, že je nejvyšší čas se porozhlédnout po trhu," radí Gavor. 

Zlevňuje také energie na burzách, odkud nakupují velkoodběratelé. Například město Zlín má již nakoupenou energii na příští rok. Oproti vládnímu stropu ušetří zhruba třetinu. "V příštím roce očekáváme cenu 3 200 korun, to znamená, že plus mínus je to 30% nebo více než 30% úspora oproti letošnímu roku," prozradil hlavní energetik města Zlín Miroslav Malchárek. 

Dobrou zprávou je, že podle odborníků ceny energií nebudou opět stoupat. Na úroveň před energetickou krizí se ale jen tak nevrátí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.