Energie začaly zlevňovat, je to konec zdražování? Naopak, varují ekonomové

Vypadá to, že energetická krize by mohla být pomalu za námi. Dodavatelé elektřiny a plynu už začali ceny snižovat a ty během roku budou pravděpodobně klesat dál. "Některé tarify jsou už pod cenovým stropem. Ale přesto bych nedoporučoval nějaké delší fixace. Lze očekávat, že pokles cen energií bude pokračovat i v dalších částech letošního roku," sdělil pro TN.cz ekonom Štěpán Křeček.

I přesto, že se situace uklidňuje a podle ekonomů by tak i inflace měla konečně začít zpomalovat, domácnosti se musí připravit na další zdražování potravin či služeb.

[chooze:article;value:489078]

"Ono obecně ten pokles cen energií je skvělým signálem z pohledu inflace růstu cen. Nicméně průměrný spotřební koš by měl v letošním roce ve srovnání s loňským ještě o 10 % zdražit. To znamená, že i přesto, že tempo růstu klesne, budou ceny vysoké," řekl TN.cz ekonom Pavel Peterka.

I když je nějaké snížení cen možné, podle odborníků ho téměř nezaznamenáme. "Ceny zůstanou vysoké. Je možné, že část služeb nebo i zboží zlevní, ale z pohledu peněženek spotřebitelů nedojde k výraznému zlevňování," upozornil Peterka.

Záleží na vývoji situace

Peterka však upozornil, že tyto výhledy mají i řadu rizik. "Toto jsou předpoklady, které stojí na současných datech a situaci. Pokud dojde k nějaké další eskalaci, nebo se objeví problémy třeba kvůli alternativním dodávkám energií do Evropy, tak je možné, že se to otočí a inflace by mohla ještě zrychlit," varoval.

Pokles cen

Podle odborníků se zlevňování můžeme dočkat například na benzinkách. "Viděli jsme výrazný pokles cen na ropném trhu, tam je to způsobeno zvyšující se recesí. Protože s tím, jak se mnohé ekonomiky ve světě dostávají do útlumu, tak se snižuje ekonomická aktivita. Tím pádem se snižuje poptávka po ropě. To vede k poklesu cen, což je příznivá zpráva pro české řidiče, kteří pak mohou levněji tankovat," uvedl Křeček.

Zlepšit by se mohla i situace na trhu s automobily. "Je možné, že na některých přepjatých trzích, třeba s automobily a podobně, dojde k nějaké korekci ceny," myslí si Peterka.

[chooze:article;value:489415]

Češi by se navíc mohli dočkat i levnějších mobilních služeb. "Česko patří dlouhodobě mezi země, kde ceny tarifů jsou vysoké. A přeci jenom by mohla nastat situace, že i mobilní data budou poskytována levněji, abychom se přiblížili tomu, co je typické v Evropské unii," má jasno Křeček.

Ceny klesají také na trhu s nemovitostmi. "Některé nemovitosti zlevnily o 10 až 20 %. Jedná se o výrazný propad cen. Nejvíce zlevňují energeticky špatně konstruované budovy, kde jsou velké spotřeby energií a je tam potřeba investovat do zateplení," doplnil Křeček.

Inflace v lednu zrychlila

Meziročně inflace v lednu vzrostla na 17,5 % z prosincových 15,8 %. Meziměsíčně tak inflace stoupla o šest procent a růst spotřebitelských cen zrychlil. Informoval o tom na webu Český statistický úřad (ČSÚ).

Podle ekonomů však není důvod k panice a jde spíše o výjimku. "Úsporný tarif nahradil cenový strop. A změna parametrů vládní podpory boje proti drahým energiím způsobila skok v lednu. Je to tedy spíše vlivem změny v systému podpory, než že by poskočila cena vícero složek spotřebního koše," ubezpečil Peterka.

Výrazně ale nyní zdražují základní potraviny. "Jde například o cukr a vejce. Tam to navýšení je meziročně o 85 %. Potom výrazně roste cena masa, vepřového o 37 % a drůbežího o 32 %. Výrazné nárůsty jsou patrné i v cenách mouky (o 44 %) a rýže (o 35 %)," přiblížil Křeček.

[chooze:article;value:486460]

V souvislosti s růstem cen u potravin zdražují také restaurace. "Stravování v nějakých službách v průměru narůstá o 24 %. Lidé, kteří si nevaří doma, tak si stejně výrazně připlatí," dodal Křeček.

V dalších měsících odborníci očekávají, že by tempo inflace mělo zpomalit. "Ve druhé polovině roku by ten růst měl být jednociferný a v roce 2024 jsou, řekněme, optimistické předpoklady. Inflace se ještě počítá ke stejnému období v loňském roce, pokud v červenci uvidíme inflaci 9,5 %, tak to bude znamenat, že průměrný spotřební koš bude o 9,5 % dražší než v červenci loňského roku, kdy už ceny rostly. Stále bude o něco dráž, ale už to zdražování nebude tak rychlé," uzavřel Peterka.

Přibývá pracujících seniorů. Kvůli zdražování nevyjdou s penězi:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.