Enormní pokles tlaku vzduchu. Zátěžové počasí drtí Česko

Příchod prvního měsíce meteorologického jara s sebou přinesl i zátěžové počasí. "I přesto, že je tento týden na východě našeho území ve znamení přepisování teplotních rekordů, počasí je, zejména na druhé straně republiky, zátěžové," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Na vině je hned několik příčin. "Zejména během čtvrtečního dne a noci na pátek silně klesal tlak vzduchu," upozornila Honsová. Právě enormní pokles tlaku může během pátku výrazně potrápit. Lidé se mohou cítit malátní, bez energie nebo je může bolet hlava.

Potíže by ale neměly přetrvávat dlouho. V sobotu by měl být pokles tlaku už jen slabý, a situace se tak má zlepšit. "V následujících dnech bude tlak zase stoupat," uklidnila meteoroložka a dodala, že "je to jako na houpačce".

[chooze:article;value:544178]

​Kromě nízkého tlaku ale způsobuje zátěž i "mlhavé počasí, kdy lidé od pondělí vůbec nezahlédli sluneční paprsky". Zejména ve večerních hodinách by se mohla mlha objevit i o víkendu. A nepomáhá ani "nárůst koncentrací prachových částic v ovzduší".

Do atmosféry se totiž dostalo velké množství prachu ze Sahary, který by mohl Česko pokrýt s blížícími se kapkami deště. Vzhledem k tomu, že prach z největší pouště světa bývá žlutý nebo hnědý, déšť bude vypadat stejně jako obvykle. Na autech či oknech se ale může objevit tenký film prachu.

Jak bude o víkendu? Začátek března přinese teplotní rekordy i občasné přeháňky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.