Epidemiologové: Tento rok je mimořádný. Blíží se návrat další infekční nemoci

V Česku, ale také v dalších evropských zemích, řádí hned několik nemocí, které byly dříve spíše výjimečné. Poprvé po více než padesáti letech zabíjel na území Čech a Moravy záškrt, výrazně narostl počet nemocných tuberkulózou, šíří se epidemie černého kašle. V Rakousku podle portálu Kurier kvůli černému kašli dokonce zemřelo miminko. Už od loňského roku řádí v Česku také svrab, který se stále nedaří dostat pod kontrolu, a znovu se objevily také spalničky.

Černý kašel

"Letošní situace, pokud jde o černý kašel, je zcela mimořádná. Nejnovější data mluví o 2 700 případech, to znamená překonání rekordu z roku 2014. Pro srovnání, v letech 2018 až 2023 bylo v Česku dohromady 3 400 případů," říká přednosta ústavu epidemiologie lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni Petr Pazdiora.

"Mimořádné je také extrémní postižení věkové skupiny 15 až 19 let a velmi vysoký počet nakažených je také u dětí v prvním roce života," dodává plzeňský epidemiolog. Důvodů, proč je nemocných tolik, je podle něj hned několik.

"Jedním z těch faktorů je nepochybně to, že během pandemie covidu se zpomalilo promořování. Svou roli hrají také jisté dlouhodobé cykly nemocnosti a dělají se také analýzy, co se týče proočkovanosti nemocných. Je otázkou, jestli ti očkovaní dostali počet dávek odpovídající jejich věku a jestli byli očkováni v optimálních intervalech," vysvětluje Pazdiora.

[chooze:article;value:545857]

"Potom je tady ještě jeden problém. Před lety jsme totiž opustili typ vakcíny, která byla považována za více reaktogenní, tedy vyvolávala více nežádoucích účinků, a přešli jsme na vakcínu, která je z hlediska nežádoucích účinků šetrnější. Platíme za to ale určitou daň, a to tu, že imunogenita vakcín je nižší, a i doba ochrany touto vakcínou je kratší," doplnil.

"Cestou, jak z toho ven, může být to, že by zdravotní pojišťovny proplácely přeočkování proti černému kašli i během dospělosti. Zatím si totiž ti zodpovědní, kteří se chtějí nechat dobrovolně přeočkovat, musí vakcínu sami uhradit s tím, že jim pak zdravotní pojišťovna případně zpětně poskytne nějaký příspěvek," tvrdí Pazdiora s tím, že nejčastější vakcína chrání také proti záškrtu a tetanu a je bezpečná i v těhotenství. Nemusí jí být ale dostatek.

[chooze:article;value:545802]

Spalničky a záškrt

Podle dalšího epidemiologa Romana Prymuly je situace velmi podobná také u dalších nakažlivých nemocí, na které existují vakcíny, jako jsou například spalničky nebo záškrt. "Proočkovanost u těchto nemocí klesá, současné vakcíny navíc nejsou až tak potentní, jako ty v minulosti, mají ale zase méně vedlejších účinků," vysvětlil.

"Po období proticovidových navíc dochází přirozeně k nárůstu nemocných. Je to výsledek toho, že náš imunitní systém byl méně vystaven patogenům. Je to jakási kompenzační záležitost," doplnil.

[chooze:article;value:546010]

Tuberkulóza

U tuberkulózy je ale situace specifická. "Tam je důvodem nárůstu z naprosté většiny migrace. Ze stejného důvodu stouply také počty HIV pozitivních. Ta čísla ale nejsou nijak dramatická," prohlásil na toto konto Prymula.

Neznamená to prý ale, že bychom tomu neměli věnovat pozornost. "Je to možná signál, že bychom měli změnit současnou taktiku a aktivně a rychle vyhledávat jednotlivé případy, aby nedocházelo k dalšímu šíření. Měli bychom také monitorovat výskyt těch velmi odolných forem nemoci. Pokud však nedojde k dalším masivním migračním vlnám, neměla by se situace zhoršovat," tvrdí Prymula.

"Je nutné si také uvědomit, že česká hospitalizační kapacita je v tomto omezená. Dnes se rezistentním formám tuberkulózy věnuje prakticky jen Thomayerova nemocnice. Je proto k zamyšlení, jestli bychom tuto kapacitu neměli do budoucna navýšit," upozorňuje epidemiolog.

[chooze:article;value:545445]

Svrab

U svrabu prý tak jednoznačná odpověď není. "Svrab je parazitární onemocnění, takže proti němu nemáme žádnou vakcínu, a přenáší se kontaktem. Je otázkou, proč počet nakažených v posledních měsících tolik vzrostl. Možná se zhoršil hygienický standard. Ale je potřeba si uvědomit, že i velmi čistotný jedinec se může nakazit," říká Prymula.

"Velmi snadno se svrab může šířit například na ubytovnách, kde může dojít k nějakému sdílení ložního prádla, nebo zkrátka tam, kde je větší koncentrace lidí," dodává.

[chooze:article;value:544991]

Co přijde dál?

Podobně jako u černého kašle můžou podle Prymuly v blízké době vzrůst také počty nakažených příušnicemi. "Vyskytují se u nich jisté periodické vlny, kdy se vyskytují více. Je to proto onemocnění, které bychom, například i kvůli ohrožení možnosti mít děti u nakažených dospělých, měli brát v potaz," varoval.

"Samozřejmě nikdy nemůžeme jasně předpovídat, co se stane. Může se také objevit nová respirační choroba, patogen, který tady dříve nebyl, jako tomu bylo v případě koronaviru SARS-CoV-2, ale zatím nic takového nevidíme," zdůraznil.

Černý kašel trápí Česko. Minulý týden přibylo 608 nakažených:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.