Erdogan podepsal vstup Švédska do NATO. Chybí už jen souhlas Maďarska

Turecko ve čtvrtek oficiálně ratifikovalo dokument schvalující přijetí Švédska do Severoatlantické aliance, informovala agentura Reuters. Poté, co vstup skandinávské země do NATO schválil turecký parlament, to podpisem oficiálně potvrdil i prezident Recep Tayyip Erdogan. 

"Vítáme, že Turecko ratifikovalo vstup Švédska do NATO. Dosáhli jsme klíčového kroku ve švédské cestě ke členství v Severoatlantické alianci," napsal předseda švédské vlády Ulf Kristersson na sociální síti X. Právě Turecko blokovalo přijetí Švédska do Aliance 20 měsíců. Erdogan si mimo jiné opakovaně stěžoval, že Stockholm je příliš shovívavý k skupinám, které Turci označují jako bezpečnostní hrozbu. 

[chooze:article;value:533851]

Posledním státem, který dokumenty o přistoupení Švédska neratifikoval, je Maďarsko. To ale k podobnému kroku jako Turecko patrně přistoupí velmi brzy. Maďarský premiér Viktor Orbán ve čtvrtek napsal, že jednal s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. "Ubezpečil jsem ho, že maďarská vláda podporuje členství Švédska v NATO. Zdůraznil, jsem také, že budeme nadále naléhat na Národní shromáždění, aby hlasovalo ve prospěch přijetí Švédska a ratifikaci schválilo při nejbližší možné příležitosti," napsal po jednání. Jeho švédský protějšek mu poté podle webu Euronews navrhl setkání. 

O členství v Alianci usiluje Švédsko o​d května 2022, kdy společně s Finskem v reakci na konflikt na Ukrajině země požádaly o přijetí. Finsko získalo souhlas všech členů dřív a je v obranné alianci od loňského dubna.  

Rozhodnutí Turecka uvítal i český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). "Vítám souhlas prezidenta Erdogana rozšířit NATO o dalšího spojence. Věřím, že se nám brzy podaří i posledního partnera přesvědčit, že silnější Aliance je v zájmu nás všech," uvedl

Česko přivítalo šéfa vojenského výboru NATO. Navštívil i Vítkov (11/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.