Erdogan Putina nepřesvědčil. Ke klíčové dohodě se nepřipojí

Vladimir Putin po schůzce řekl, že neobnoví dohodu, která Ukrajině umožnila bezpečně vyvážet obilí přes Černé moře. Moskva je ochotna přemýšlet o obnovení dohody až po zrušení omezení ruských zemědělských produktů.

Ruský prezident však oznámil, že Moskva je připravená přepravovat plyn přes Turecko do dalších zemí. "Rusko vždy bylo a bude spolehlivým a odpovědným dodavatelem plynu. Máme v úmyslu i nadále poskytovat tureckému hospodářství tento levný, ale vysoce účinný a ekologický typ paliva. Kromě toho jsme připraveni vyvážet v tranzitu přes Turecko spotřebitelům ve třetích zemích," řekl na tiskové konferenci po rusko-tureckém rozhovoru.

[chooze:article;value:520295]

​Od té doby, co Putin odstoupil od obilné iniciativy, se Erdogan opakovaně zavázal k obnově opatření, která by zamezila potravinové krizi v ohrožených částech Afriky. "Rusko začne dodávat volné obilí do šesti afrických zemí během několika týdnů," zmínila hlava ruského státu.

Setkání se dle ruské agentury TASS zúčastnily početné delegace obou zemí. Nechyběli ministři obrany i zahraničí, šéf Rosatomu ani guvernérka ruské centrální banky.

Před rokem se na umožnění bezpečného proplouvání lodí domluvila Organizace spojených národů (OSN), Turecko a Rusko. Moskva ale měla několik výhrad, především jí vadilo, že Západ výměnou za to nezrušil vybrané sankce. V polovině července tak dohodu vypověděla a provedla několik vzdušných útoků na přístavní město Oděsa i několik ukrajinských říčních přístavů na Dunaji.

Zemědělci volají po zákazu dovozu ukrajinského obilí. V některých zemích už platí (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.