Erdogan žádá o odpuštění kvůli zemětřesení. Zároveň rozjel zatýkání

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se omluvil za pomalou reakci na silné zemětřesení, které jeho zemi zasáhlo na začátku února. Učinil tak při návštěvě těžce zasažené provincie Adiyaman. "Kvůli ničivému účinku otřesů a špatnému počasí jsme v Adiyamanu prvních pár dní nemohli pracovat tak, jak jsme chtěli. Za to se omlouvám," citovala jej agentura AFP.

Série otřesů si v Turecku a Sýrii vyžádala přes 44 tisíc životů. Kvůli pomalé reakci a nedostatečnému vymáhání bezpečnostních opatření teď Erdogan, kterého na jaře čekají prezidentské volby, čelí silné kritice. Ta přicházela ve velkém právě z Adiyamanu.

"První záchranáře jsem potkal až ve dvě hodiny odpoledne den po zemětřesení. Žádná vláda, žádný stát, žádná policie, žádní vojáci. Hanba vám! Nechal jste nás samotné!" kritizoval Erdoganovu vládu jeden z obyvatel města Mehmet Yildirim.

[chooze:article;value:491053]

S koncem února už Turecko pomalu začíná s obnovou zasažených oblastí. Erdogan přislíbil, že jeho vláda vybuduje 309 tisíc nových domů, z toho 50 tisíc v Adiyamanu – tvrdí státní agentura Anadolu. Odklízení trosek a přípravu výstavby ale komplikují další zemětřesení. To pondělní o síle přes 5 magnitud si vyžádalo minimálně jeden lidský život a desítky zraněných.

Probíhá také hledání viníků katastrofy. Podle katarské televize Al Jazeera už turecké bezpečnostní složky prověřují více než 600 lidí kvůli nedostatečnému zabezpečení budov, které se následně zřítily. Přes 180 lidí pak dokonce skončilo ve vazbě. Mezi nimi byl například i Okkes Kavak, starosta města Nurdagi, které se nachází v nejhůře zasažené provincii Gaziantep.

Na oběti zemětřesení vzpomínali lidé i v Česku. Před tureckou ambasádou pokládali květiny a svíčky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.