Estonsko jde ve stopách Polska. Rusové budou zuřit

V úterý se změnou názvu zabýval zahraniční výbor estonského parlamentu. Právě ten následně poslal návrh Společnosti mateřského jazyka, píše portál ERR. Ta zpravidla pomáhá definovat standard estonského psaného jazyka a funguje i jako poradní orgán.

"Členové výboru dospěli k závěru, že používání názvu Kaliningrad pocházejícího z dob existence bývalého Sovětského svazu by se mělo v estonštině přestat užívat a město by mělo nést historický název Königsberg," uvedl předseda výboru Marko Mihkelson.

[chooze:article;value:472986]

V roce 1255 bylo město přejmenováno na Königsberg na počest českého krále Otakara II. Po druhé světové válce se však stalo součástí Sovětského svazu a dostalo název Kaliningrad po sovětském politikovi a vůdčí postavě stalinistického režimu Michailu Kalininovi.

Členové výboru navíc poukázali i na skutečnost, že v případě města Kingisepp v Rusku, které se nachází blízko estonských hranic, by se měl znovu používat dřívější název Jamburg nebo Jaama. Mihkelson navíc upozornil, že k podobnému kroku se uchýlilo už například Lotyšsko, Litva nebo Polsko. Poslanci mají znovu o názvu Kaliningradu jednat v říjnu.

Právě v Polsku letos v květnu Komise pro standardizaci zeměpisných názvů mimo Polsko rozhodla, že je správně používat polský název Królewiec namísto ruského Kaliningrad. Na tento krok však Kreml reagoval řadou rozhořčených prohlášení, upozornil portál Polsat News. Bylo to totiž chápáno jako "nepřátelský čin" či "rozhodnutí hraničící se šílenstvím".

"Polští rusofobové chtějí všechny učit historii. Nelíbí se jim jméno ruského města Kaliningrad. Místo toho navrhují Królewiec," běsnil místopředseda Bezpečnostní rady Ruské federace Dmitrij Medveděv.

Bezpečnostní a informační služba (BIS) v Česku odhalila ruského agenta. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.