EU bude mít nové představitele. Lídři se dohodli na jménech

Prezidenti a premiéři rozhodovali o tom, kdo by měl zastávat post předsedy Evropské komise, Evropské rady a také Vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku.

Šéfem Evropské komise by podle nich měla dle očekávání být dalších pět let současná předsedkyně Ursula von der Leyenová, unijní diplomacii by měla dostat na starost estonská premiérka Kaja Kallasová. Političky ale funkce ještě nemají jisté a zelenou jim musí dát ještě Evropský parlament.

[chooze:article;value:562363]

Kdo naopak může po čtvrtku slavit, to je bývalý premiér Portugalska Antonio Costa. Toho lídři členských států nominovali do čela Evropské rady. Na tuto funkci totiž stačí hlasy pouze evropských špiček.

Summit měl být podle plánu dvoudenní a pokračovat v pátek. I přes složitost agendy se ale nakonec prezidentům a premiérům povedlo všechny body projednat rychle a jednání tak skončilo asi dvě hodiny po půlnoci.

Kromě obsazení nejvyšších funkcí byly tématem summitu také priority na příštích pět let, situace na Blízkém východě nebo na Ukrajině.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.