EU bude řešit problémy s technologiemi. Musí je zkrotit i držet krok

Evropa nesmí v digitalizaci zaostat za zbytkem světa. Nyní podle odborníků spíš reguluje a hrozí tak, že ji před zbytkem světa v technologickém pokroku ujede vlak.

"Myslím, že velmi důležité a klíčové bude, abychom drželi krok například s Čínou nebo Spojenými státy. Evropa je dobrý regulátor, ale nikdy jsem v Evropě neviděla projekty, jako je Google nebo Apple," upozornila juniorní výzkumná pracovnice think-tanku Europeum Silke Maesová.

Evropa prý čelí tomu, že řada jejích obyvatel zatím neumí benefity digitálního světa dostatečně využívat. Kdo to ale umí čím dál lépe, to jsou teroristé. A právě tam se bude muset mít Unie čím dál víc na pozoru.

[chooze:article;value:554187]

"Chceme-li, aby sociální média nějakým způsobem kontrolovala nějaký radikalizační nebo teroristicky závadný obsah, tak ho někdo musí identifikovat a tlačit na ty sociální providery, aby ho skutečně eliminovaly," vysvětlil bezpečnostní analytik Oldřich Bureš.

Podle expertů řadu výzev přinese rozmach umělé inteligence. A plné ruce práce bude mít sedmadvacítka také s digitálními giganty.

[chooze:article;value:541614]

"Moderace a transparence algoritmů gigantů, jako je například Facebook, proti dezinformacím. To znamená nejenom proto, aby lidé dokázali označovat, že to jsou dezinformace, ale zároveň to už je tak obrovský nástroj ta umělá inteligence, že je dokáže generovat v takové míře, že už to člověk a ta komunita nedokáže správně kontrolovat," varoval IT expert Miloslav Lujka.

Velkou výzvu má Evropa přitom před sebou už dřív, než by se mohlo zdát. To, jak si poradila s kybernetickým pokrokem, prý prověří už právě blížící se volby do europarlamentu. A jejich odolnost před vměšováním nebo právě výtvory AI.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.