EU chce zavést digitální pas pro výrobky. Podle kritiků může zboží prodražit

Méně odpadu a lehčí život pro spotřebitele. To si Brusel slibuje od nového nařízení. Přikazuje, aby s každým výrobkem dorazil na trh i jeho digitální pas.

"Firmy budou mít za úkol podat o výrobku celou řadu informací. A spotřebitel se je dozví prostřednictvím digitálního pasu. Na jejich základě se bude moci zákazník rozhodnout, zdali produkt koupí nebo ne," uvedla zpravodajka návrhu Alessandra Morettiová.

Zatímco nyní vám například s elektronikou přijde jen návod k použití, odteď to mají být také informace o tom, z jakých látek je vyroben, které součástky se v něm dají opravit a jak ho poté, co vypoví službu, nejlépe recyklovat.

[chooze:article;value:530076]

​"Zvyšují se požadavky na udržitelnost výrobků, na jejich trvanlivost, na jejich opravitelnost, to je velmi důležité, protože dneska se vám na tom výrobku pokazí malá součástka a vlastně ho musíte vyhodit jako celek," okomentoval europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

Změny čekají také na výrobce a prodejce oblečení a obuvi. Ti nově nebudou moci likvidovat zboží, které jim zůstane na skladech. "To znamená, že bude na těch prodejcích, zda je třeba darují do dětských domovů nebo co s nimi udělají, ale nebudou je moct někde nechat jako odpad," vysvětlila europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).  

[chooze:article;value:531717]

​Nařízení ale nemá napříč politickým spektrem jen fanoušky. Někteří poukazují na to, že firmám zkomplikuje život. A to by mohl zaplatit zákazník. "Hezký záměr, horší provedení. Dobré je to dělat tak, aby výsledkem byla nějaká byznysová proveditelnost na straně jedné a cenová dostupnost nebo komfort zákazníků na straně druhé. A tam si myslím, že nás čeká hodně problémů," uvedl europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Nařízení musí ještě formálně posvětit plénum Evropského parlamentu a také členské státy. Očekává se, že by mohlo být hotovo na začátku příštího roku. Výrobci poté budou mít dva roky na to, aby nová pravidla uvedli do praxe.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.