EU chce zvýšit tresty zákazníkům prostitutek. Bude jim hrozit vězení

Zákazníci prostitutek toužící po sexu si budou nejspíš muset našetřit. Podle plánu Evropského parlamentu zaplatí hned dvakrát. Jednou prostitutce a podruhé státu.

Unie chce místo lehkých žen a mužů kriminalizovat jejich zákazníky. Inspiraci našla ve Švédsku, Irsku nebo Francii, kde za placené sexuální služby hrozí pokuta asi 40 tisíc korun a někde i půlroční vězení. V Česku plán moc velké nadšení nevyvolal.

"Já myslím, že je to omezování sexuální svobody," prohlásila ředitelka sdružení Rozkoš bez rizika Hana Malinová. Hrozba pokuty za placený sex snižuje prokazatelně počet prostitutů i jejich zákazníků, ale to, co funguje už přes 20 let v bohatém Švédsku, může u nás způsobit vážný problém. 

[chooze:article;value:522389]

Šedesát procent jsou matky se dvěma dětmi. Pokud přijdou o příjem, jinak to nenahradí. "Mám dluhy, exekuce, musím živit svoje děti. Na této práci jsem finančně závislá," svěřila se žena živící se prostitucí.

Podle sociologů se ukazuje, že účinný způsob řešení problému je legalizace a zdanění nejstaršího řemesla. "Na jedné straně je představa, že kriminalizace něco vyřeší, ale nikde, kde byla zavedena, to nevymýtilo prostituci. Takže je v takovém případě namístě spíš legalizace a regulace," vysvětlila socioložka Lucie Jarkovská.

Česko nemá dodnes prostituci zakázanou ani legalizovanou a stát raději ožehavý problém přesunul na města. Strážníci tak mohou rozdávat pokuty třeba za nabízení sexu na veřejnosti. Dáma z Brna jich svého času nasbírala 76. Návrhem na regulaci prostituce se teď bude zabývat Evropská komise.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.