EU chystá přísnější pravidla pro firmy. Reklamace zboží budou komplikovanější

Návrh společných unijních pravidel ohledně reklamace zboží Evropská komise přijala ve středu. "Přinesou úspory spotřebitelům a podpoří cíle Zelené dohody mimo jiné tím, že sníží množství odpadu," vysvětluje komise v tiskové zprávě.

Novými pravidly chce změnit praxi uplynulých desetiletí, kdy byla většinou upřednostňovaná výměna před opravou, pokud se u zboží objevila závada. Návrh tak chce zavést 'právo na opravu' pro zákazníky. Pokud bude zboží ještě v záruční době, prodejce bude povinný nabídnout opravu závady. Výjimka by platila v případech, kdy by oprava byla dražší než výměna.

[chooze:article;value:492412]

​Evropská komise chce otevřít lidem cestu k levnějším a snáze dostupným opravám porouchaného zboží i po vypršení záruky. Sada pravidel by měla vytvořit takové podmínky, aby se lidem vyplatilo místo koupě nového mobilu, vysavače nebo pračky opravit porouchaný kus, který už mají doma.

Jedním z nástrojů je evropský informační formulář, který si budou lidé moci vyžádat od jakéhokoliv opraváře. "Výsledkem bude transparentnost podmínek opravy a ceny a usnadní to spotřebitelům porovnání nabídek," popisuje komise. Aby se pravidla zavedla, návrh musí schválit Evropský parlament a Rada EU.

Ověřené ekologické výrobky

Komise ve středu zveřejnila také návrh na zpřísnění prodeje ekologických výrobků. Týká se to firem, které nabízejí zboží, jako jsou trička z recyklovaného plastu nebo opalovací krémy šetrné k oceánům. Pokud firma bude chtít o svých výrobcích tvrdit, že jsou šetrné k životnímu prostředí, bude to podle komise muset mít nezávisle ověřené a vědecky prokázané.

[chooze:article;value:495129]

​Jednotná pravidla mají za cíl bojovat proti zavádějícím informacím. Komise při jejich vytváření vycházela ze studie z roku 2020, podle které více než polovina zkoumaných 'ekologických tvrzení' byla nejasná, zavádějící nebo nepodložená.

"Je to milník pro skutečně udržitelné výrobky na evropském trhu. Dnes navržená směrnice ochrání spotřebitele před greenwashingem a zároveň pomůže firmám věrohodně prezentovat ekologické vlastnosti výrobků," napsala na twitteru k návrhu šéfka Generálního ředitelství pro životní prostředí při Evropské komisi Florika Fink-Hooijerová.

Spalovací motory i po roce 2035, připustila poprvé Evropská komise. Má ale podmínky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.