EU dál posílá do Gazy peníze. Skončí i u teroristů, ale je to nutnost, tvrdí experti

Napětí okolo Gazy, kde se v současnosti odehrává obří humanitární krize, stoupá. Situaci může navíc ještě zhoršit očekávaná invaze (o možných scénářích dalšího vývoje jsme psali zde). Podle odhadů Světové zdravotnické organizace zemřelo při izraelském ostřelování přes 2 800 lidí. Statisíce lidí pak opustily město Gazu a živoří na jihu palestinského pásma u hranic z Egyptem. Na místě dochází pitná voda.

Krev palestinských civilistů má na rukou i samo hnutí Hamás, které území vládne pevnou rukou a které současné krveprolití vyvolalo svým útokem na Izrael ze 7. října. Pro své sklady zbraní a další stanoviště totiž rádo využívá podzemí škol či nemocnic. A vojensky využívá i další infrastrukturu. Například vodovodní trubky tato teroristická organizace použila pro výrobu raket.

[chooze:article;value:525592]

Objevily se také zprávy o krádežích paliv a léků, kterých se měl Hamás dopustit na humanitárních organizacích. Evropská unie ale do oblasti peníze posílá dál. Co víc, ve světle posledních událostí chce Evropská komise objem odeslaných prostředků ještě navýšit.

"Evropská unie ztrojnásobí svou humanitární pomoc určenou nejzranitelnějším civilistům v Gaze a regionu jako celku. Zdvojnásobíme své úsilí, abychom zajistili, že se tato podpora dostane k těm, kteří ji potřebují," napsala koncem minulého týdne na sociální síť X šéfka Komise Ursula von der Leyenová.

Ačkoliv se tento krok v kontextu jasné evropské podpory pro Izrael, která přišla po útocích Hamásu, může zdát jako otočka o 180 stupňů, podle odborníků dává smysl a nic se tím v zásadě nemění.

[chooze:article;value:526017]

"Izrael se těší podpoře Evropy dlouhodobě. Zcela jasně tam došlo k odsouzení těch útoků Hamásu. Peníze, které míří do Gazy, ale slouží k humanitární pomoci a ta je naprosto nezbytná," říká odborník na Blízký východ Jakub Záhora z Institutu politologických studií Univerzity Karlovy.

"Evropská unie dělá rozdíl mezi palestinskými teroristy a běžnými Palestinci. To je podle mě správně. Situace v Gaze bude v následujících dnech skutečně zoufalá," soudí pak jeho kolegyně z univerzity a ředitelka Herzlova centra izraelských studií Irena Kalhousová.

"Těm lidem je potřeba pomoci. A je to i v zájmu Izraele, aby se jim pomoci dostalo. Nikdo nechce vidět lidi bez jídla, bez léků, bez vody. Palestinci jsou na této pomoci ve velké míře závislí," vysvětluje dále.

[chooze:article;value:526051]

Podle Záhory tak nemají evropské a ani další státy světa, od USA po arabské země, které se Palestincům snaží pomoci, jinou možnost, než peníze do Gazy posílat dál.

"Nejde se vyhnout tomu, že část těch prostředků bude využitá Hamásem na teroristické akce. O jak velkou část jde, to je těžké říct. Rozhodně to ale nelze stavět tak, že by EU financovala Hamás. Z pohledu EU jde zkrátka o nutné zlo, protože pokud by ty peníze neposlala, přineslo ještě větší utrpení," shrnuje celou problematiku.

Izrael zatím masivní pozemní operaci nezahájil. Letectvo ale území neustále ostřeluje:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.