EU nechce na olympiádě Rusy a Bělorusy. Europoslanci stanovili podmínky

Pouze pod neutrální vlajkou a pokud písemně odsoudí vojenskou agresi na Ukrajině. Takové podmínky požadují europoslanci po ruských a běloruských sportovcích, jestliže se chtějí zúčastnit olympijských her.

"Mezinárodní olympijský výbor vydal prohlášení, že nepozve ruské a běloruské sportovce, za což jsem moc ráda. Nyní se samozřejmě budeme bavit, jestli to nepozvání znamená i zákaz. Pravděpodobně ne," vyjádřila se europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). 

Do řešení situace se už prý kromě europoslanců pustila i Evropská komise. Ta plánuje jednání přímo s předsedou Mezinárodního olympijského výboru. Evropský parlament totiž nemá pravomoci na to, aby legislativně zakročil. Snaží se proto bojovat pomocí občanské petice a přes sponzory.

[chooze:article;value:494368]

​"My jsme již rozeslali dopis více než deseti sponzorům, velkým sponzorům olympijských her. A žádali jsme je, aby zabránili tomu, aby byly poškozeny olympijské hodnoty," prozradila Michaela Šojdrová z KDU-ČSL.

Proti startu ruských a běloruských sportovců dlouhodobě vystupují i někteří čeští politici, například premiér Petr Fiala (ODS) nebo prezident Petr Pavel. Ten se ve středu také zúčastnil jednání Evropského parlamentu. Na plénu přednesl projev a jednal například s jeho předsedkyní Robertou Metsolaovou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.