EU nezvládla migraci, tvrdí europoslanci. Umožnila nárůst antisemitismu

Podle policie se víkendových demonstrací na podporu Palestiny v belgické metropoli zúčastnilo přes 21 tisíc lidí. Situace nedá spát místní židovské komunitě. "Ve Francii, Belgii a na mnoha dalších místech není bezpečné nosit jarmulku. Ne před útokem Hamásu a rozhodně ne teď," říká výkonná viceprezidentka a generální ředitelka Evropského židovského kongresu Raya Kalenová.

Zatímco Židů žije v celé Belgii asi 50 tisíc, muslimů přes 800 tisíc. Součástí metropole je nechvalně proslulá čtvrť Maelbeek, která se nachází jen asi kilometr od historického centra města. Provizorní uprchlické tábory ale vznikají i mimo ní.

[chooze:article;value:529281]

​Vyostřená situace je paradoxně cítit nejvíce v samotném centru Bruselu. Turisté se tam ale i přesto cítí bezpečně. "Nebojíme se, jsme tu na zájezdu a cítíme se bezpečně," prozradila turistka z amerického Michiganu Lorada. "Na nádraží to bylo trochu ošemetné, vůbec to tam nevypadalo bezpečně. Budeme se raději držet v centru, kde je více lidí," doplnila méně sebejistě turistka z Austrálie Lauren. 

Podle některých europoslanců, kteří v Bruselu sídlí jen pár kilometrů od problematických čtvrtí, je na vině hlavně nezvládnutá migrační politika sedmadvacítky, která vznik podobných problematických čtvrtí umožnila.

[chooze:article;value:528860]

"EU se svou bezohlednou migrační politikou masově dovážející islám do Evropy může za živení nenávisti vůči židovské komunitě. Je to očividné už dlouho. Otázka zní, přizná EU konečně, že to všechno udělala špatně?" nechal se slyšet německý poslanec Evropského parlamentu Nicolaus Fest. 

"Neměli bychom se bát pojmenovat antisemitismus, když jej spatříme a projevovat svou solidaritu s Izraelem. Po holocaustu Západ řekl: 'Už nikdy více!' No, tak tedy nikdy více," prohlásil nizozemský europoslanec Michiel Hoogeveen. 

Evropská unie jako taková ovšem na projevy extremismu téměř nemá páky. Jejich potírání je totiž v pravomoci vlád jednotlivých členských států.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.