Moderní bydlení

EU přitvrdí proti migrantům. Řešením mají být deportace a návratová centra

U areálu detenčního centra v albánském přístavu Shëngjin vlaje unijní a italská vlajka. Zařízení určené pro migranty mužského pohlaví, které úřady zadržely v mezinárodních vodách, spravuje Itálie. Do provozu dvou migračních center, která najednou pojmou až 880 lidí, chce v průběhu následujících pěti let investovat v přepočtu přes 15,5 miliardy korun.

"Itálie šla dobrým příkladem, když podepsala italsko-albánský protokol o vyřizování žádostí o azyl na albánském území pod italskou a evropskou jurisdikcí. Je to nová, odvážná a bezprecedentní cesta, která ovšem dokonale odráží evropského ducha," řekla italská premiérka Giorgia Meloniová.

[chooze:article;value:577757]

​Italskou cestou by se chtěly v budoucnu vydat i některé další země EU. Možnost zřizování středisek v tzv. třetích zemích, kde by byli migranti ubytováni do chvíle, než bude definitivně rozhodnuto o jejich žádostech o azyl, proto budou koncem tohoto týdne projednávat lídři Evropské unie.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová už rozpracováním nových přístupů v boji proti nelegálnímu přistěhovalectví pověřila komisařku pro vnitřní záležitosti a migraci. "Měli bychom pokračovat ve zkoumání možných cest v souvislosti s myšlenkou rozvoje návratových center mimo EU," uvedla Leyenová.

Na unijním summitu se ale budou v souvislosti s migrací projednávat i další témata. Jedním z nich je třeba navýšení počtu deportací a jejich celkové urychlení. Diskutovat se má i o posílení vnějších hranic.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.