EU schválila další sankce vůči Íránu. Lídři vyzývají ke zdrženlivosti zemí

V Bruselu se aktuálně koná mimořádný summit Evropské unie. Právě na něm se lídři zemí shodli na rozšíření sankcí, které se mají týkat společností vyrábějících íránské rakety a vojenské drony, informoval portál BBC.

Evropská unie navíc znovu odsoudila masivní útok na Izrael a vyzvala Tel Aviv i Teherán ke zdrženlivosti ve snaze zabránit rozsáhlejšímu konfliktu na Blízkém východě.

[chooze:article;value:551371]

Podle předsedy Evropské rady Charlese Michela představuje Írán velkou hrozbu, a to nejen pro stabilitu Izraele. "Cítíme, že je velmi důležité udělat vše pro izolaci Íránu," citoval portál Reuters Michela.

Nejedná se přitom o první sankce Unie vůči Íránu. Už dříve byly některé zavedeny kvůli porušování lidských práv a činnosti v oblasti jaderných zbraní a vojenské podpory Ruska. Uvalení dalších sankcí na zemi navíc zvažují také Spojené státy americké.

Írán o víkendu zaútočil na Izrael stovkami raket a dronů. Mělo jít o odvetu za útok na íránský konzulát v Sýrii, při němž zahynulo nejméně sedm lidí, z čehož Írán viní židovský stát. Představitelé Izraele už jednali dokonce o možné další odvetě.

Podle německého kancléře Olafa Scholze je však třeba, aby Izrael nereagoval právě vlastním masivním útokem. "Je důležité, aby tento moment byl využit k deeskalaci a aby Izrael posílil své pozice," řekl.

Izraelská protivzdušná obrana je podle experta jednou z nejlepších. Podívejte se na rozhovor (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.