EU schválila půjčku Ukrajině. Měla by dosáhnout téměř půl miliardy korun

Rozstřílené civilní budovy, uprchlíci, kolabující energetická síť. Tak to vypadá v mnoha částech Ukrajiny deset měsíců od zahájení ruské invaze. S obnovou zničené země má ukrajinské vládě pomoci unijní půjčka v hodnotě téměř půl bilionu korun. Tu ale dlouhou dobu vetovalo Maďarsko.

Zlom nastal až v pondělí. Maďarsko se večer rozhodlo dohodu o půjčce, která musela být členskými státy schválena jednomyslně, podpořit. Podmínilo to ale tím, že Evropská unie dá Budapešti víc peněz z unijních fondů.

[chooze:article;value:478344]

"Členské státy projevily skutečnou politickou odpovědnost a Maďarsko splnilo své závazky. Myslím, že je to úspěch pro celou Evropskou unii," okomentovala dohodu maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová.

Dalším bodem, na kterém se velvyslanci shodli, byla globální 15procentní daň pro velké nadnárodní firmy. Dohodu ještě musí formálně stvrdit členské státy.

[chooze:article;value:477939]

Ruské a ukrajinské síly mezitím dál svádějí boj o klíčové město Melitopol v Záporožské oblasti. Ukrajinským jednotkám se podařilo zasáhnout důležitý most ležící v oblasti okupované ruskou armádou. Právě tudy Rusko převáželo svou vojenskou techniku.

Melitopol je dalším významným městem, které se ukrajinské jednotky pokoušejí dobýt zpět. Cherson osvobodily začátkem listopadu. Rusové ale město dál ostřelují. Tamní obyvatelé proto narychlo odcházejí, někteří do Ruska.

"Ukrajinci jsou vybízeni k tomu, aby zjednodušeným způsobem získali ruské občanství a stali se ruskými občany. Samozřejmě, že ruská vláda chce, aby se stali ruskými občany," tvrdí Svetlana Gannuškinová z lidskoprávní organizace Memorial.

Nejvíce ukrajinských uprchlíků v Evropě zatím registruje Polsko, a to okolo tří milionů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.