EU se kvůli Putinovi pustila do Orbána. To snad není možné, zní z Polska

Maďarský premiér Viktor Orbán dorazil do Moskvy, aby se setkal s vládcem Ruska Vladimirem Putinem. Něčemu podobnému se přitom většina evropských politiků obloukem vyhýbá, a to hlavně kvůli Putinově invazi na Ukrajinu, v souvislosti s níž je na ruského prezidenta vydán i mezinárodní zatykač. Ne tak Orbán.

Ten svou návštěvu Ruska prezentuje jako snahu o mírová jednání. "Mírová mise pokračuje. Druhá zastávka: Moskva," napsal v krátkosti na síť X s odkazem na svou nedávnou návštěvu Ukrajiny, kde se potkal s prezidentem Zelenským.

Na přiložené fotografii pak nezapomněl ani na logo maďarského předsednictví Radě EU, které začalo teprve tento týden, a to přesto, že od EU nemá mandát ji v Moskvě zastupovat.

"Orbánova návštěva Moskvy je striktně věcí bilaterálních vztahů mezi Maďarskem a Ruskem. Oficiální stanovisko Evropské komise zakazuje oficiální kontakty mezi EU a Ruskem," zdůraznil vrchní evropský diplomat Josep Borrell.

[chooze:article;value:562909]

Komu tím pomůžete, ptá se Tusk

Že evropský mandát nemá, dokonce přiznává i sám Orbán. "Maďarsko nemá mandát vyjednávat jménem Evropské unie. Nikdy bych to netvrdil. Ale mohu prozkoumat situaci," řekl podle Financial Times maďarským médiím.

Orbána kritizovali také další politici. Například polský premiér Donald Tusk nemohl nejdříve zprávám o cestě maďarského politika do Moskvy uvěřit. "Zvěsti o vaší návštěvě Moskvy nemůžou být pravda, Viktore Orbáne. Nebo ano?" ptal se ve čtvrtek.

V pátek byl ještě ostřejší. "Budeme sloužit jako důležitý nástroj při prvním kroku k míru," citoval Orbána. "Otázkou je, v čích rukou tento nástroj je," dodal pak Tusk za sebe.

Od návštěvy se distancovala i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. "Appeasement Putina nezastaví. Pouze jednota a odhodlání připraví cestu ke komplexnímu, spravedlivému a trvalému míru na Ukrajině," prohlásila

[chooze:article;value:562662]

Orbán nezastupuje naše zájmy, zdůraznil Fiala

"Maďarsko nemá žádný mandát jednat s Ruskem jménem EU. Evropská rada má jasno: Rusko je agresor, Ukrajina oběť. Žádné diskuze o Ukrajině se nemohou konat bez Ukrajiny," zdůraznil pak stálý předseda Evropské rady Charles Michel. A prakticky to samé prohlásil také německý kancléř Olaf Scholz.

Podobně se vyjádřil i český premiér Petr Fiala (ODS): "Viktor Orbán v Moskvě nezastupuje naše zájmy ani zájmy EU. Nemá ani žádný mandát vyjednávat naším jménem. Český postoj je jasný: Putin je agresor, my stojíme na straně Ukrajiny," napsal na X.

Od Orbánovy cesty se distancovala také Ukrajina. "Rozhodnutí maďarského premiéra Viktora Orbána navštívit Moskvu bylo učiněno bez dohody či koordinace s Ukrajinou," uvedlo tamní ministerstvo zahraničí a vyzvalo všechny státy, aby o Ukrajině nejednaly za jejími zády.

Není to poprvé, co se Orbán s Putinem po začátku války na Ukrajině schází. Mluvili spolu už na mezinárodní konferenci v Číně v říjnu loňského roku.

Putin moc přátel nemá, potřebuje dokazovat, že Rusko není samo, říká rusista (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.