EU se musí připravit na nedostatek léků i lékařů. Zdravotnictví čekají změny

Pandemie coronaviru evropským státům podle odborníků ukázala, že je potřeba postupovat jednotně a mít jasně daný plán pro případ nouze.

"Byla nutná koordinace na evropské úrovni v rámci shánění vakcín a nějakých dalších ochranných a jiných prostředků, kdy Česká republika by skutečně jako jediný stát měla mnohem nižší vyjednávací pozici," řekl TV Nova Výkonný ředitel Europeum Martin Vokálek.

Jestli se státy poučily, prý ukáže například to, jestli dokáže Evropská unie zajistit do budoucna dostatek léků. To už se pokoušela řadou legislativ Evropská komise zařídit loni. Výzvou číslo jedna je prý ale začít v Evropě více vyrábět. A nespoléhat se na dovoz z Indie nebo Číny.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka by se mělo posílit i sdílení zásob léků mezi zeměmi nebo upozorňování na nepovedené regulační a legislativní kroky, "které můžou vést třeba k druhotné nedostupnosti léčiv," uvedl Dvořáček.

[chooze:article;value:551660]

​Evropská unie má v oblasti zdravotnictví jen doplňkovou funkci. Hlavní slovo je na členských státech. Ty ale trápí od severu na jih téměř identické problémy.

"Je to nedostatek peněz. A nedostatek zdravotnického personálu, zejména lékařů. Protože pracující lékaři stárnou. Není to jenom náš problém, je to opravdu celoevropský problém," uvedl prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Jisté je prý podle odborníků to, že zdravotnictví bude na svůj provoz potřebovat v příštích letech čím dál více peněz. Lidé se totiž dožívají stále vyššího věku.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.