EU stanovila termín, kdy chce zakázat vytápění domovů plynem

Europoslanci tento týden odhlasovali podobu regulací energetické efektivity budov. Přijatá směrnice určuje několik důležitých dat, která budou ohraničovat změny ve vytápění a celkové energetické náročnosti budov.

"Členské státy musí navrhnout, jaká opatření přijmou k dekarbonizaci vytápěcích systémů s ohledem na postupné vyřazení vytápění fosilními palivy do roku 2040," uvedl europarlament. Podle webu energate messenger se odstavení plánovalo už na rok 2035. Mezi fosilní paliva, kterými si lidé vytápění své domovy, patří uhlí a zemní plyn. 

Web Euractiv píše, že se jedná o nezávaznou dohodu a nyní je na jednotlivých státech, aby do roku 2026 představily své plány na implementaci. Platí ovšem, že od roku 2025 nebude možné čerpat dotace na samostatné kotle na fosilní paliva. Výjimku mají hybridní systémy s využitím obnovitelné energie.

[chooze:article;value:497501]

​Směrnice nastavuje i emisní závazky pro novostavby. "Všechny nové budovy musí být od roku 2030 bezemisní. Nové budovy obývané nebo vlastněné veřejnými institucemi musí být bezemisní od roku 2028," popsal europarlament.

Státy EU by také měly zajistit snížení energetické spotřeby domů určených k bydlení o 16 % do roku 2030 a o 20 % do roku 2035. Renovovat by se měly nejméně energeticky efektivní nerezidenční budovy.

Výjimku z cílů stanovených směrnicí mají zemědělské a historické stavby. Státy z nich také mohou vyloučit budovy s výjimečnou architektonickou hodnotou, dočasné stavby nebo kostely a modlitebny.

"Směrnice pomůže snížit účty za energie a řeší základní příčiny energetické chudoby. Zároveň lokálně zajistí tisíce kvalitních pracovních míst v celé unii," řekl zpravodaj pro směrnici Ciarán Cuffe. "Snižuje evropské emise CO2 o 36 % a přidává zcela zásadní pilíř k Zelené dohodě," dodal.

Majitelé tepelných čerpadel se bouří. Náklady se vyrovnaly plynovému kotli (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.