EU zahájí přístupové rozhovory s Ukrajinou, Orbán se jednání neúčastnil

Poslední summit Evropské rady v tomto roce už má první výsledek, a to i přesto, že se lídři sedmadvacítky rozhodli projednávat témata, která nemají jednoduchá řešení. Premiéři a prezidenti členských států se hned na úvod shodli na tom, že zahájí přístupové hovory s Ukrajinou a Moldavskem a že udělí kandidátský status Gruzii.

Na sociální síti X o rozhodnutí informoval předseda Evropské rady Charles Michel. "Je to jasný signál naděje pro tyto lidi a pro náš kontinent," napsal. 

Původně se však očekávalo, že projednávání tohoto bodu se výrazně protáhne. Hlavně kvůli tomu, že maďarský premiér Viktor Orbán do Bruselu přijížděl s tím, že rozhodně nepodpoří návrh, aby se EU o tyto státy rozšiřovala. Nakonec ale z jednání odešel a v sálu zanechal dalších 26 lídrů, kteří tak mohli zahájení přístupových rozhovorů odhlasovat bez něj.

[chooze:article;value:532500]

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento krok uvítal. "Je to vítězství pro Ukrajinu. Vítězství pro Evropu. Vítězství, které motivuje, inspiruje a posiluje," napsal. Podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) jde o důležité rozhodnutí a připomněl i otevřenost k možným přístupovým rozhovorům s Bosnou a Hercegovinou.

"Jsou to důležitá rozhodnutí a je velmi dobře, že Evropská unie dává Ukrajině a Moldavsku jasnou perspektivu jejich evropské budoucnosti. Také jsme se jednomyslně shodli na pokračující vojenské a politické podpoře Ukrajiny a na přijetí dalších sankcí proti Rusku," sdělil. Na krátkém brífinku během jednání zmínil, že to bylo jedno z nejtěžších jednání Evropské rady, ale dosavadní výsledky považuje za "velký krok kupředu a úspěch pro Evropu a státy EU". 

Dalším třaskavým bodem summitu je takzvaný víceletý finanční rámec Evropské unie. Ten počítá s tím, že by se mohla Ukrajině uvolnit další finanční pomoc. S tím opět nesouhlasí právě maďarský premiér.  

Přestože oficiálně má být jednání o dvoudenní, podle médií si maďarská delegace v Bruselu zarezervovala ubytování až do neděle, což naznačuje, jak by se mohl summit protáhnout. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.