Eurem můžeme v Česku platit už za čtyři roky, tvrdí část vládních stran

Pro vstup do eurozóny musí Česko nejprve splnit čtyři maastrichtská kritéria. Jsou to cenová stabilita, stabilita dlouhodobých úrokových sazeb, udržitelné veřejné finance a kurzová stabilita.

Podle analýzy České národní banky bychom mohli letos nebo příští rok znovu začít splňovat první z nich. Podmínka kurzové stability ale vyžaduje, aby kurz koruny vůči euru setrval minimálně dva roky v takzvaném Evropském mechanismu směnných kurzů, někdy označovaném jako ERM II. Kurz koruny vůči euru bude nutné udržovat v pevně stanovém pásmu.

[chooze:article;value:535346]

"Musíme strávit nějaký čas v tom mechanismu, abychom zjistili, zda nám to všechno funguje," vysvětlil ekonom Dominik Stroukal. A právě tuto otázku, zda letos nebo nejpozději napřesrok vstoupit do tohoto kurzového mechanismu, tedy vykročit směrem k eurozóně, má už v horizontu několika málo týdnů řešit vláda. Ministr financí je proti tomu, aby se na fixování koruny na euro teď přistupovalo.

"Bez rozhodnutí, ke kterému datu přijme ČR euro, je vstup do Evropského mechanismu směnných kurzů nevýhodný. Ani v našem programovém prohlášení se toto téma neřeší. Naopak se v něm ale řeší to, abychom dali do pořádku veřejné finance, teprve pak můžeme začít debatu o přijetí eura," prohlásil.

Zbytek koaličních stran ale chce, aby se Česko na cestu k euru vydalo a do Evropského mechanismu směnných kurzů vstoupilo. "Dostáváme se do takového kruhu, kdy říkáme, že nemůžeme vstoupit do ERM, protože nemáme stanovený termín přijetí eura, a současné říkáme, že nevstoupíme do eura protože nemáme ERM," uvedl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

[chooze:article;value:535187]

"Já si myslím, že vláda by mohla rozhodnout v roce 2025 o tom, že vstoupíme do systému ERM II," avizoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

V horizontu dvou let chtějí, pokud Česko bude plnit i ostatní přístupová kritéria, vstoupit do Evropského mechanismu směnných kurzů i Piráti a lidovci. Pokud by Česko v té době do mechanismu vstoupilo, po dva roky v něm zvládlo fungovat a plnilo by i ostatní maastrichtská kritéria, mohlo by reálně euro v roce 2028 přijmout.

"Viděli bychom dvojí ceny v obchodech. Pak už je to jenom o tom, že se ty jedny ceny odstraní a všichni nakonec platí, zpravidla od 1. ledna nějakého roku, v eurech," popsal Stroukal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.