Eurem se vláda zabývat nebude, oznámil Fiala. Klaus žádá referendum

Exprezident Václav Klaus, který patří mezi přední české euroskeptiky, se ostře vymezil i proti euru. "My jsme velmi zneklidněni náhlou snahou vládní koalice nebo aspoň její části a prezidenta republiky pustit se do boje o zahájení eura v České republice, my to považujeme za opravdu nebezpečný politický krok. Vyzýváme vládu i další politiky, aby se jakékoliv rozhodnutí o těchto věcech udělalo na základě referenda," uvedl Klaus.

Výzva prezidenta Petra Pavla rozděluje i vládní koalici. "Když se podíváme do vládního prohlášení, tak tam se vláda nezavazuje k tomu, že by učinila kroky, které by vedly k přijetí eura a takto je třeba chápat i vyjádření pana premiéra," sdělil politolog Stanislav Balík.

[chooze:article;value:535444]

Do konce volebního období ale podle premiéra Česko nebude splňovat kritéria, která jsou k přijetí eura potřebná. "My jsme se nedomluvili na tom, že bychom se v tomto volebním období zabývali otázkou přijetí eura," prohlásil Fiala.

Pospíchat s přijetím společné evropské měny nechce ODS, zatímco hnutí STAN nebo Piráti by ji rádi zavedli do roku 2030. "Já občas zlobím své kolegy, kteří říkají pojďme zrychlit. To je jako kdyby vám bylo 12 let a přišel jste si pro řidičský průkaz. Tak co vám řeknou? Až ti bude 17, tak přijď. Až budeme plnit maastrichtská kritéria, tak se o tom bavit budeme," řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

"Snížili jsme zadlužení země, tam máme splněno. A další důležité kritérium je právě stabilizovat kurz koruny vůči euru. A to si myslím, že je krok, ke kterému by vláda měla přistoupit," poznamenal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

[chooze:article;value:535346]

"Samozřejmě tato vláda v žádném případě do eurozóny vstupovat nebude, ale můžeme se bavit o tom, jestli jsme nebo nejsme ochotni se k tomuto vstupu připravit," míní ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

Podle premiéra se vláda nyní soustředí především na ozdravení veřejných financí, což je předpoklad k tomu, aby se debata o přijetí euru v Česku vůbec mohla reálně vést.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.