Eurokomisař chce na poslední chvíli změnit Green Deal. Jen kampaň, tvrdí kolegové

Čtyři stránky s návrhy, které pohřbívají politiku Evropské unie posledních pěti let. S takovým návrhem přišel končící eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski. Ten připravil návrh, aby Brusel omezil environmentální regulace, snížil zemědělcům daně nebo vznikla funkce farmářského ombudsmana. Překvapil i samotné zemědělce.

"Myslím si, že by bylo dobře, aby Evropa trošku myslela i na tu ekonomickou udržitelnost, to znamená ne jenom na to, aby zemědělci byli opravdu lídry v tom být environmentálně zodpovědní. Zároveň si myslím, že pan Wojciechowski tak trochu míří na domácí publikum," myslí si prezident Agrární komory Jan Doležal.

[chooze:article;value:565332]

​Vzhledem k tomu, že eurokomisař s dokumentem přišel jen několik týdnů předtím, než mu skončí mandát v Evropské komisi, jeho plán považují za kampaň i někteří politici. "Zpráva pana Wojciechowského přichází v posledním týdnu pro nominaci nových komisařů a může být interpretována jako signál polským farmářům. Vzhledem k blížící se obměně Komise je návrh legislativně irelevantní a nedostane se ani na agendu výboru," poznamenala europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

"Ten návrh vychází z reality, že se tím pan komisař chce rehabilitovat, protože mu bylo vytýkáno, že dělá málo pro zemědělce a příliš podléhá lobby nekriticky podporující Green Deal," prohlásil europoslanec Ivan David (SPD).

Evropská komise se nechala slyšet, že jde čistě o akci eurokomisaře pro zemědělství a nikdo jiný se na přípravě nepodílel. Nejde přitom o první sóloakci polského eurokomisaře, za kterou nesklidil zrovna potlesk. Například v březnu letošního roku Wojciechowski oznámil přelomové změny v Green Dealu, ke kterým ale nikdy nedošlo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.