Europoslanci bojují proti účasti Ruska a Běloruska na olympiádě. Zatím marně

Europoslanci oslovili sponzory olympijských her, aby zakročili proti účasti sportovců z Ruska a Běloruska, kterou povolil Mezinárodní olympijský výbor. U žádného ale nepochodili.

Mezi oslovené sponzory patří například Airbnb, Coca-Cola nebo Alibaba. Laxní přístup si politici vysvětlují například tím, že některé z firem sídlí na světadílech, kde je o válku na Ukrajině menší zájem než v Evropě. Na vině jsou prý i podepsané smlouvy a vidina zisku.

"Sponzoři se na to dívají více přes ten byznys a myslím si, že je to krátkozraké. I sponzoři a byznys potřebují stabilní podnikatelské prostředí," zhodnotila europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:548007]

​Proti účasti Rusů a Bělorusů teď europoslanci plánují bojovat hlavně doma. "Nyní se soustředíme na národní úroveň, každý europoslanec vynakládá síly na kontakty mezi svými zástupci na národní úrovni, abychom vyjádřili jasný postoj, že nemůžeme podporovat terorismus," shrnul slovenský europoslanec Ivan Štefanec.

Některé české firmy ale zaujaly radikálnější postoj. Na konci loňského roku daly od blížících se her ruce pryč Plzeňský prazdroj a CPI Property Group. "S olympijským hnutím, které kapitulovalo před ruským a běloruským režimem, nechceme být dále spojováni," prohlásil výkonný ředitel CPI Property Group Zdeněk Havelka.

Český olympijský výbor kritizuje účast ruských a běloruských sportovců dlouhodobě, stejně jako řada jiných národních výborů. To ale na rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru žádný vliv nemá.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.