Europoslanci nechtějí Rusy na olympiádě. Jejich příjezdu ale zřejmě nezabrání

Letní olympijské hry v Paříži by se v roce 2024 měly uskutečnit bez ruských a běloruských sportovců, myslí si část europoslanců. "Devadesát pět procent sportovců z Ruska má vojenský výcvik a na svých dresech nosí písmeno Z. Oni do sportu zatáhli politiku. A obávám se, že by olympijské hry zneužili k propagandě," tvrdí Niklas Nienaß, europoslanec za německé Zelené.

Evropský parlament může proti účasti Rusů a Bělorusů na olympiádě bojovat pouze tím, že vyjádří svůj nesouhlas. Ten je ale právně nezávazný. Část europoslanců se proto obrátila na předsedu Evropské rady. "Pokud nás nevyslyší, budeme vytvářet další tlak – ať už přes rezoluce, nebo přes představitele členských států," dodává slovenský europoslanec za lidoveckou frakci Ivan Štefanec.

Pokud by se do řešení problému vložila Evropská rada – tedy lídři členských států – nebo Evropská komise, mohlo by v krajním případě dojít k zařazení ruských sportovců na sankční seznam. Není ale pravděpodobné, že by k takovému kroku instituce přistoupily.

[chooze:article;value:490366]

"Myslím si, že tu možnosti prakticky i teoreticky jsou. Například by asi šla zrušit různá víza na cestování do dané země. Nicméně se nedomnívám, že by do toho mělo být přímo tímhle způsobem zasahováno," doplnila europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová.

Víza by navíc sportovcům musela zrušit právě unijní legislativa. Kdyby se pro tento krok rozhodla například jen Francie, ve které se bude olympiáda konat, hrozilo by, že je sportovcům udělí jiný členský stát. A ti by se tak v rámci Schengenského prostoru mohli do Francie stejně dostat.

[chooze:article;value:490225]

"V minulosti se už Evropský parlament vyjádřil, že by nechtěl jejich účast. Nicméně já bych to nechal skutečně na jednotlivých sportovcích. Je to jejich volba. Oni se kvalifikovali," myslí si pak europoslanec za ANO Ondřej Knotek.

Účast ruských a běloruských sportovců na olympiádě nepodporují ani čeští politici. Proti se vyslovili například premiér Petr Fiala (ODS) nebo nově zvolený prezident Petr Pavel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.