Europoslanci schválili migrační pakt. Přehled všech bodů, které obsahuje

Všech deset legislativních návrhů, které tvoří migrační balíček, prošel ve středu Evropským parlamentem. Jak hlasování dopadne, nebylo do poslední chvíle jasné, jednotlivé frakce počítaly každý hlas. Navíc se do sálu pro veřejnost dostali demonstranti, kteří jednání přerušili svým skandováním.

Nařízení počítají mimo jiné s efektivnějšími kontrolami migrantů i rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu. Migračním tlakem přetíženým zemím Unie mají pomoci ostatní tím, že převezmou část migrantů, nebo pomohou finančně či materiálně.

Pravděpodobně nejkontroverznější částí migračního paktu byl princip solidarity. Ten počítá s tím, že členské státy si budou moci vybrat, jestli žadatele o azyl přijmou, nebo poskytnou finanční pomoc.

[chooze:article;value:544029]

​"V podstatě zavádí nový mechanismus kvót, přerozdělování. Neumím si představit, jakým způsobem toto budou členské státy mezi sebou každoročně řešit. Kdo zaplatí 20 000 eur za migranta, kdo bude přerozdělovat žadatele o azyl," komentoval europoslanec ANO Ondřej Kovařík.

Pakt zavádí také společné azylové řízení. To by mělo proběhnout na vnější hranici Evropské unie. Tam jsou problematické hlavně lhůty, které úředníci na posouzení žádostí budou mít.

"Jsou tam problematické části, ať už s tím, že ty lidi tady budeme nechávat dvanáct týdnů a dvanáct týdnů můžou pobývat na území Evropské unie, kde je budeme prověřovat," reagoval europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). 

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová ve středu řekla, že kvůli schválení migračního paktu nechá hnutí svolat mimořádnou schůzi Sněmovny. Návrh chce podat ve čtvrtek.

"Dnešek je historický den," napsala na síti X předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. Europoslanci podle ní schválili "pevný legislativní rámec pro to, jak se vypořádat s migrací a azylem v EU," napsala.

"Budeme moci shromažďovat a uchovávat otisky prstů, cestovní doklady a veškeré informace potřebné k tomu, abychom byli schopni identifikovat lidi, kteří jsou v Evropské unii nelegálně," řekl Jorge Buxadé Villalba (VOX/Španělsko) zpravodaj, poslanec Evropského parlamentu.

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová řekla, že kvůli schválení migračního paktu nechá hnutí svolat mimořádnou schůzi Sněmovny. Návrh chce podat ve čtvrtek.

Legislativní návrhy k reformě evropské migrační a azylové politiky:

Solidarita a odpovědnost

Na pomoc zemím EU vystaveným migračnímu tlaku přispějí ostatní členské státy tím, že žadatele o azyl nebo osoby požívající mezinárodní ochrany přemístí na své území, poskytnou finanční příspěvky nebo operativní a technickou podporu.

Řešení krizových situací

Nařízení o řešení krizových situací a zásahů vyšší moci zavádí mechanismus reakce na náhlý nárůst počtu příchozích osob a zajišťuje solidaritu a podporu členským státům čelícím mimořádnému náporu státních příslušníků třetích zemí. 

Prověřování státních příslušníků třetích zemí na hranicích EU

Osoby, které nesplňují podmínky pro vstup do EU, budou podrobeny předvstupnímu prověřování, včetně identifikace, shromažďování biometrických údajů a zdravotní a bezpečnostní kontroly, což může trvat až sedm dní.

Rychlejší azylové řízení

V celé EU bude zaveden nový společný postup pro udělování a odnímání mezinárodní ochrany. 

[chooze:article;value:541118]

Nařízení o systému Eurodac

Údaje osob přicházejících nelegálně do EU, včetně otisků prstů a zobrazení obličeje osob od šesti let věku, budou uloženy v aktualizované databázi Eurodac. 

Kvalifikační normy

Parlament podpořil nové jednotné normy pro všechny členské státy, pokud jde o uznávání statusu uprchlíka nebo statusu doplňkové ochrany a o práva přiznávaná osobám, které mají nárok na ochranu. 

Přijímání žadatelů o azyl

Členské státy budou muset zajistit rovnocennou úroveň pro přijímání žadatelů o azyl, například pokud jde o ubytování, školní docházku a zdravotní péči. Registrovaní žadatelé o azyl budou moci začít pracovat nejpozději šest měsíců po podání žádosti.

Bezpečné a legální cesty do Evropy

Na základě nového unijního rámce pro přesídlování a přijímání osob z humanitárních důvodů budou členské státy dobrovolně nabízet útočiště osobám ze třetích zemí, které za uprchlíky uznal Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a které se na území EU přemístí legálním, organizovaným a bezpečným způsobem.

Další kroky

Jakmile bude balíček předpisů schválen Radou, vstoupí v platnost po zveřejnění v Úředním věstníku. Předpokládá se, že nařízení začnou platit za dva roky.

Všechny státy Evropské unie dostanou jednotné noty k tomu, kdo může získat status uprchlíka. Osoby, které do sedmadvacítky přijdou nelegálně, budou zaneseny v databázi.

Letos v únoru hlasovaly o migračním paktu také členské státy. Česká vláda se ale při hlasování zdržela.

Europoslanci hovořili o migrační krizi. Neumíme deportovat, řekl Zdechovský (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.