Europoslanci schválili novou verzi emisní normy Euro 7. Je o poznání mírnější

Evropský parlament o emisní normě hlasoval v 11 hodin a podle očekávání se výsledné hlasování příliš nelišilo od návrhu, který před pár týdny přijal výbor pro životní prostředí.

Europoslanci požadují například nižší limity pro autobusy a těžká nákladní vozidla, celkově by rádi měření emisí rozdělili do tří kategorií podle hmotnosti vozidel. Rádi by také sladily a lépe definovali měření emisí, které se tvoří například při brzdění nebo odírání pneumatik, což je novinka, kterou žádná předchozí emisní norma zatím neobsahovala.

[chooze:article;value:525681]

​Podle zpravodaje návrhu Alexandra Vondry je čtvrteční hlasování úspěchem. Uvedl, že se povedlo úspěšně dosáhnout rovnováhy mezi environmentálními cíli a zájmy výrobců. Podle Vondry by bylo kontraproduktivní, aby na úkor ochrany životního prostředí trpěl jak evropský průmysl, tak občané sedmadvacítky.

Jak bude Euro 7 nakonec skutečně vypadat, to bude jasné za několik týdnů. Nyní totiž musí najít Evropský parlament společnou řeč se členskými státy. I ty ale ve své pozici původní komisní návrh o poznání zmírňují.

Evropská komise představila návrh nové emisní normy před rokem. Podle odpůrců byla původně příliš přísná a na splnění limitů dávala navíc málo času. Kromě řady politiků se komisní návrh nelíbil ani automobilkám.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.