Europoslanci začali tažení proti plýtvání plasty. Rozhodli o nové směrnici

Europoslanci požadují zákaz prodeje velmi lehkých plastových tašek s tloušťkou pod 15 mikronů, pokud nejsou vyžadovány z hygienických důvodů nebo pokud neslouží jako primární obal pro sypké potraviny, aby se zabránilo plýtvání.

"Nová směrnice, kterou jsme dnes schválili, požaduje, aby byly plastové obaly využívány jen tam, kde to je skutečně nutné. Tedy třeba u syrového masa, ryb, nebo mléčných výrobků," říká europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

[chooze:article;value:530115]

​Navrhují také výrazně omezit používání některých formátů obalů na jedno použití, jako jsou miniaturní hotelové obaly na toaletní potřeby a smršťovací fólie na kufry na letištích. Aby se předešlo nepříznivým účinkům na zdraví, požadují rovněž evropští zákonodárci zákaz používání takzvaných věčných chemikálií.

Poslanci usilují o vyjasnění požadavků na opakované použití nebo naplnění obalů. Koneční distributoři nápojů a potravin určených k odnesení v sektoru stravovacích služeb, jako jsou hotely, restaurace a kavárny, by měli spotřebitelům poskytnout možnost přinést si vlastní nádoby.

Romantika v Europarlamentu. Žádost o ruku sklidila obrovský potlesk (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.