Eurovolby: Předběžné odhady výsledků už má více než polovina zemí

Lidovecká frakce má podle předběžných odhadů vycházejících z exit pollů v Evropskem parlamentu nejvíc mandátů, a to 186. Socialisté mají o 53 křesel méně.

​První exit polly z výsledků voleb do Evropského parlamentu Evropská unie zveřejnila v neděli večer, výsledky průběžně aktualizuje o další země.

V Německu jsou na prvním místě podle unijních exit pollů křesťanští demokraté (CDU/CSU) s 30 %, na druhém místě je Alternativa pro Německo (AfD) s 16,2 % a třetí je sociální demokracie kancléře Olafa Scholze (SPD) se 14 %.

[chooze:article;value:559227]

​V Rakousku volby podle exit pollu vyhráli Svobodní (FPÖ) s 27 %, na druhém místě jsou lidovci (ÖVP) 23,5 % a třetí jsou sociální demokraté (SPÖ) s 23 %.

Podle dat Evropského parlamentu získaných z exit pollů vyhrálo ve Francii krajně pravicová Národní fronta s 31,5 %. Koalice prezidenta Emmanuela Macrona je druhá s 15,2 procenty, na třetím místě jsou socialisté se 14 procenty. Kvůli špatnému výsledku se Macron rozhodl rozpustit parlament a uspořádat předčasné volby.

Exit polly z dalších členský zemí najdete zde na stránkách Evropského parlamentu.

Zde si můžete pustit vyhlašování výsledků eurovoleb v členských zemích EU:

[chooze:article;value:559411]

​​Konečné výsledky voleb začne Unie zveřejňovat od 23:15, průběžně je pak bude aktualizovat. Ve 23:00 začíná volební zpravodajství na TV Nova jako součást pořadu Střepiny, ty budete moci sledovat i na TN.cz. Zároveň má tiskovou konferenci Český statistický úřad, kterou vám rovněž přineseme prostřednictvím TN.cz.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz.  

[chooze:minuta;value:3fffbc68-8544-4088-8cdc-77b4cfaefc9e]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.