Evakuační lety z Egypta! Po zásahu nemocnice v Tabě je oblíbené letovisko v ohrožení

Češi tam rádi jezdí k Rudému moři, teď ale mohou mít v Tabě obavy o život. Byla zasažena část nemocnice a zranilo se šest lidí. Jeruzalém už stihl komentovat zásah na území Egypta, byť jen slovy, že o úderu ví. Zatím není jasné, jestli dron patřil Izraeli, či radikálům z Hamásu, kteří válčí s Jeruzalémem jen asi 200 kilometrů od Taby. Jeruzalém oficiálně popřel, že by šlo o jeho. V pátek se objevily také informace, že poblíž dalšího letoviska Nuweiba přistál do Rudého moře neidentifikovaný předmět, také v tomto případě šlo pravděpodobně o dron či raketu. Jednou z možností je, že dron patřil Íránem podporovaným milicím, které se snažily útočit na Izrael z Jemenu.

​Cestovní kancelář Čedok kvůli vyhrocené bezpečnostní situaci objednává u Smartwings tři repatriační lety pro 500 Čechů, které do Egypta vypraví v pátek. Dva spoje přistanou v Praze a třetí v Brně. TN.cz to potvrdila mluvčí letecké společnosti Vladimíra Dufková. Podle cestovní kanceláře jsou turisté v pořádku. "Delegáti jsou s nimi ve spojení a budou odjíždět z hotelů po třinácté hodině místního času. Do Česka odletí z letiště v Šarm aš-Šajchu. Všechny klienty, kteří mají zkrácenou dovolenou budeme aktivně obtelefonovávat po jejich návratu kvůli kompenzacím za zkrácené pobyty," uvádí mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

[chooze:article;value:527138]

​Jedním z Čechů, kteří se předčasně vrátí z dovolené, je i Roman Kolařík. "Je tady naprostý klid, a kdyby nám netelefonovali z Česka, o žádném útoku ani nevíme," říká pro TN.cz Kolařík. Další turistka Olga Volhina se do ČR vrátila už ve čtvrtek. "Před odjezdem z hotelu jsme dlouho čekali na policejní doprovod a na letišti byla zpřísněná bezpečnostní opatření," popisuje Volhina.  

Dění na pražském letišti sledovala reportérka Petra Staňová:

Situaci na Blízkém východě sleduje i české ministerstvo zahraničních věcí (MZV). "Ze systému DROZD víme, že v Egyptě je nyní nahlášeno asi 2 580 lidí z Česka. Informace o cestování do země budeme aktualizovat. V oblasti Taby rozhodně doporučujeme dbát na zvýšenou opatrnost a poslouchat pokyny bezpečnostních složek," uvádí mluvčí MZV Daniel Drake.

[chooze:article;value:526996]

Cestovní kancelář Čedok zatím v Tabě další pobyty pro české turisty neplánuje. "Do jiných destinací v Egyptě se cestuje i nadále. A situaci by se změnila, až pokud by tam MZV vyhlásilo nebezpečnou oblast," říká Pavlíková.

Hamás i Izrael pokračují v ostřelování. Raketa dopadla i do sousedního Egypta. Podívejte se na páteční reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.