Evakuovaní turisté popsali své zážitky. Nad hlavou jim létaly stíhačky

Čeští turisté evakuovaní z egyptských letovisek u hranic s Izraelem v sobotu po půlnoci přistáli v Praze a Brně. Celkem se jich vrátilo 479. Někteří z nich pro TV Nova popsali své zážitky.

"Bylo to zajímavé. Ráno jsme slyšeli ten výbuch a potom další dva. Bylo to kousek od nás. Když jsme uslyšeli tu druhou ránu, řekli jsme si, že půjdeme balit. No, a pak už přišli delegáti a o všem nás informovali," sdělila TV Nova paní Pavla, která pobývala v Nuweibě.

Někteří měli útok dokonce zahlédnout. "Děvčata byla asi kolem půl osmé venku a přímo nad sebou viděla, jak tu věc sestřelili. Jestli to byl dron, nevíme," prohlásila paní Dagmar, která se také vrátila z Nuweiby.

[chooze:article;value:527260]

Po útoku panovala na místě zvýšená bezpečnostní opatření. "Byli tam vojáci a policie s námi jela v koloně cestou na letiště," sdělila štábu paní Pavla s tím, že se cítila poměrně bezpečně. Podobně mluvila i další oslovená turistka Ivana. "Byla jsem v Tabě. Výbuch jsem ale neslyšela, protože jsem zrovna spala," uvedla s tím, že strach o život neměla.

Mnozí turisté, převážně ti z Taby a okolí, zmiňovali také rušný letecký provoz v době kolem útoku. "Výbuch jsem neslyšela, jenom letadla. Ta pak hodně lítala," uvedla například paní Sylvie. Mělo jít o stíhačky.

Někteří se ale o útoku dozvěděli až díky zprávám z domova. "Dozvěděl jsem se o tom až ze zprávy od mamky, která se mě ptala, jestli jsme v pohodě," tvrdil pan Jevhen. Útok ho ale připravil prakticky o celou dovolenou. "Přijeli jsme ve čtvrtek a v pátek se museli vrátit," uvedl s tím, že cestovní kancelář už avizovala řešení kompenzace.

[chooze:article;value:527301]

Lidí, kteří se museli vrátit po pouhé jedné noci v Egyptě, bylo ale mnohem víc. "Byla to nejkratší dovolená v našem životě. Třicet hodin," shrnul svou zkušenost pan Matoušek.

Evakuovaní ale veskrze postup cestovní kanceláře chválili. "Myslím si, že Čedok se zachoval velmi dobře. Delegáti ihned situaci řešili, a to ještě dřív, než my jsme se z toho stihli vzpamatovat," zaznělo například od paní Dagmar. Neshodli se ale na důležitosti evakuace. Zatímco někteří byli rádi, že se mohli ihned vrátit domů, byli i takoví, kteří evakuaci prohlásili za zbytečnou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.