Evropa bojuje se silnou bouří. Česko zbičuje prudký déšť, Němci už evakuují

[chooze:gallery;value:34874]

​Do Evropy se přihnala mohutná bouře. Její sílu už od čtvrteční noci pociťují v Německu. V Severním Porýní-Vestfálsku vyhlásily úřady evakuaci, píše deník Bild. Do bezpečí se snaží dostat zejména uprchlíky z tamního zařízení, kteří pobývají ve stanech a obytných kontejnerech.

Provizorní ubytování je totiž bezpečné pouze v případě, že vítr nepřekročí sílu osm, podle tamní meteorologické služby by ale mohl dosahovat i síly 11, což je podle Beaufortovy větrné stupnice druhý nejvyšší stupeň. Meteorologové nevyloučili ani to, že by se vítr mohl změnit v orkán o rychlosti až 120 km/h. Evakuace proto začala už ve čtvrtek v podvečer.

[chooze:article;value:543015]

​Nelehkou noc mají za sebou i Nizozemci. Silný vítr tam podle deníku NL Times vyvracel stromy a poničil i několik domů a aut. V Maastrichtu spadl strom na dům a poškodil střechu a fasádu. Ve Vlaardingenu zničil vyvrácený strom auto a další se vyvrátil do sloupu veřejného osvětlení.

Se silnou bouří se potýkají také ve Francii. Úřady vydaly druhé nejvyšší varování, vlakové spoje jsou v některých oblastech pozastaveny. Podle meteorologů, které citoval deník The Local France, mohou poryvy větru dosahovat rychlosti 90 až 110 km/h, podél pobřeží pak dokonce 120 až 130 km/h.

[chooze:article;value:543035]

Déšť se žene i na Česko

​Vydatné srážky se přiženou i do Česka. Prudký déšť se očekává zejména na severovýchodě. "V pátek očekáváme místy déšť, odpoledne a večer bude s výjimkou severozápadu území pršet na většině území, postupně očekáváme od vyšších poloh déšť se sněhem nebo sněžení," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Sníh je mokrý a těžký. Od rána pak prší zejména v horských oblastech, například v Peci pod Sněžkou od včerejška napadlo 73 milimetrů, na Labské boudě 56 milimetrů. Na Pomezních boudách 40 milimetrů a na stanici Bučina u Kvildy 26 milimetrů. Vítr je přes den slabý, zesilovat by měl večer na východě Moravy a ve Slezsku.

A podobně na tom bude i následující noc. "Přechodně se déšť se sněhem může dostat do nadmořské výšky přibližně 500 metrů. V sobotu dopoledne bude rychle docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek," uzavírá Honsová.

[chooze:article;value:542821]

​ČHMÚ varuje před sněhem

Krátce po poledni rozšířili meteorologové výstrahu. Ta kromě deště a povodní varuje nově i před sněhem. Právě před sněžením je v platnosti od páteční 18. hodiny až do sobotní šesté hodiny ráno.

Výstraha před sněhem platí pro Středočeský kraj (Vlašim, Votice), Jihočeský kraj (České Budějovice, Český Krumlov, Dačice, Jindřichův Hradec, Kaplice, Prachatice, Soběslav, Tábor, Trhové Sviny, Třeboň, Týn nad Vltavou, Vimperk, Vodňany) a Kraj Vysočina (Havlíčkův Brod, Humpolec, Chotěboř, Jihlava, Pacov, Pelhřimov, Světlá nad Sázavou, Telč).

ČHMÚ varuje, že by sníh mohl způsobit problémy při chůzi i v dopravě. "Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Nezapomenout na zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku," upozorňuje.

[chooze:article;value:542521]

​Od 12 hodin je také v platnosti výstraha před vydatným deštěm, a to pro Královéhradecký kraj (Dobruška, Rychnov nad Kněžnou), Pardubický kraj (Králíky, Žamberk), Olomoucký kraj (Jeseník, Šumperk) a Moravskoslezský kraj (Bruntál, Krnov, Rýmařov). Výstraha je platná až do sobotní osmé hodiny ranní.

Varování před povodněmi je v platnosti pro Královéhradecký kraj (Dobruška, Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králové, Jaroměř, Kostelec nad Orlicí, Náchod, Nová Paka, Nové Město nad Metují, Nový Bydžov, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Vrchlabí) a Pardubický kraj (Holice, Žamberk).

Od osmi hodin večer do odvolání pak platí i pro Pardubický kraj (Králíky, Lanškroun), Olomoucký kraj (Litovel, Mohelnice, Šumperk, Uničov, Zábřeh), Moravskoslezský kraj (Rýmařov) a od neděle do odvolání je platná i pro Ústecký kraj (Děčín, Litoměřice, Lovosice, Roudnice nad Labem, Ústí nad Labem).

Na severovýchod USA udeřila drsná sněhová bouře. Takovou už léta nezažili:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.