Evropa chce do války zapojit další velmoc. Ta si zatím střeží svou neutralitu

V rámci jednání zemí G20 v Indii se sešli ministerští předsedové Indie, Dánska, Argentiny, Nigérie, Mexika, Komorského svazu a vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku. Právě Josep Borrell, který zastupoval EU, na jednání podle indického portálu Hindustan Times zmínil i konflikt na Ukrajině, o němž jednal s indickým ministrem zahraničí Subrahmanjámem Džajšankarem.

O konfliktu se hovořilo i přímo na jednání G20. Americký ministr zahraničí Antony Blinken označil válku za nevyprovokovanou a nespravedlivou, zatímco ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil Západ z vydírání a výhrůžek. Nedostalo se tak ani k hlavním tématům setkání, které navrhovala hostitelská Indie. "Snažili jsme se, ale rozpory mezi zeměmi byly příliš velké," shrnul Džajšankar podle britského portálu BBC.

Indii navštívil také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ve svém proslovu, který je dostupný na stránkách ministerstva v angličtině, Lipavský několikrát zmínil konflikt na Ukrajině a její podporu ze strany Evropské unie, stejně tak vliv na ekonomickou sféru.

[chooze:article;value:492841]

​"Lipavský vysvětloval Indům a svému indickému protějšku, že by měli jednoznačně odsoudit ruskou agresi, předpokládám, že na úrovni Evropské unie je to podobně. Vztahy mezi EU a Indií se rozvíjí dobře a dynamicky. V současné evropské strategii Strategický kompas je Indie vypíchnutá jako jeden z klíčových partnerů v Asii i po bezpečnostní rovině. Myslím si, že se EU odkazuje na principy, které jsou v evropských strategických dokumentech nebo třeba i v pracovním plánu na rozvoj vztahů mezi EU a Indií, který tyto dvě entity uzavřely v roce 2020. Plán obsahuje i dohodu na spolupráci k budování míru ve světě. Dokážu si představit, že z EU jdou signály k Indii, aby dostála tomuto pilíři a tlačila nebo se vymezovala proti Rusku," okomentoval politolog z Metropolitní univerzity Praha Aleš Karmazin.

Dodal, že tento tlak je především v přátelské rovině, odehrává se hlavně na diplomatické úrovni. Nicméně nepadá na úplně úrodnou půdu. "Indie zůstane neutrální, maximálně bude rétoricky vyjadřovat nespokojenost a úplně to maximum, které si dokážu představit podle toho, co vidíme nyní, je tvrdé odsouzení Ruska ze strany Indie. Ale myslím si, že to je takový krajní scénář, který ani nenastane. Indie nevypadá, že by chtěla změnit tu pozici," zhodnotil Karmazin.

Indie ke konfliktu na Ukrajině dlouhodobě zastává neutrální postavení, při hlasování v OSN se obyčejně zdrží. Nicméně jak podotkl Karmazin, ze strany Indie zaznívá určitá kritika konfliktu, se kterým není spokojená. Její postoj však není natolik silný, aby konflikt a ruský přístup otevřeně odsoudila.

[chooze:article;value:492718]

To má podle Karmazina dva hlavní důvody: "Jejich tradiční orientace je politika nezúčastněnosti nebo nepřipojení se k žádné velmoci. Ta byla silná i v době studené války, stále má hodně zástupců, i když ne všichni s ní souhlasí. Druhým důvodem jsou dobré vztahy Indie s Ruskem. Na diplomatické úrovni jsou dobré a byly vždy dobré, ale je tam i hodně konkrétních témat jako dodávky ropy či otázka zbrojního průmyslu. Odhaduje se, že 50 procent veškerého zbraňového vybavení, které Indie má, využívá a potřebuje opravovat, pochází z Ruska."

Neutrální postoj Indie může být pak výhodný při případném mírovém vyjednávání obou stran zúčastněných v konfliktu na Ukrajině. Jak Západ, tak Rusko mají s Indií dobré vztahy a tyto dobré vztahy si nadále přejí udržovat.

​Podívejte se na reportáž TV Nova o únorovém jednání OSN o válce na Ukrajině:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.