Evropa chystá další sankce na Rusko. To zatím zvedá produkci

"Naše sankce prudce narušují ruskou ekonomiku. Budeme nadále vyvíjet tlak na Rusko a na ty, kdo ho podporují na bojišti. Budeme pokračovat v hledání Putinových kumpánů," řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Takhle se bila Evropská komise v prsa loni v únoru. Po roce se ale Rusku zvýšil hrubý domácí produkt o 3,6 procenta, a to přitom podle prvních odhadů nemělo přežít ani rok 2022.

"Evropa má pořád tak trochu falešně pocit, že je jakýmsi pupkem světa, což znamená, že si neumí moc představit, že by někdo bez Evropy dlouhodobě přežil. Ale Asie je mnohem větší než Evropa," zhodnotila ekonomka Markéta Šichtařová.

[chooze:article;value:542533]

​Rusko se prý dokázalo také velmi rychle přeorientovat na takzvanou válečnou ekonomiku. "Ještě větší objem než v minulosti tam jde čistě na zakázky státu, vyrábějí se zbraně a munice, nevyrábí se věci, které potřebují normální lidé, a tím pádem čistě v tom výkaznictví jsou pořád produkovány hodnoty," řekl ekonom Petr Bartoň.

Sankční seznam má Unie v plánu rozšířit o dvě stovky jmen a firem, a to i z Číny, přes kterou prý Moskva sankce obchází. "Je vysoce pravděpodobné, že skutečně Rusko vyváží do třetích zemí a ty třetí země potom svoji, jakoby svoji, produkci dál přeprodávají do Evropy," uvedla Šichtařová.

Ve středu se k balíčku sejdou velvyslanci členských států. Podle ekonomů je ale nepravděpodobné, že by v tuto chvíli Rusko sankce ještě pocítilo. "Doufám, že se balíček podaří schválit do 24. února," prohlásil šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Právě v sobotu si svět připomene dva roky od začátku války na Ukrajině.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.