Evropa na pokraji katastrofy. Změna v oceánu drasticky ovlivní i Česko

Co se stane se Spojeným královstvím, pokud se Golfský proud v roce 2025 zhroutí? Vědci varují, že Británie se ponoří do hlubokého mrazu. V zimě by tam byly teploty až o 15 °C nižší, než je nyní obvyklé, informuje britský Daily Mail.

A změny by se pochopitelně nevyhnuly ani České republice, na jejíž podnebí má Golfský proud také zásadní vliv. "Tisíce let máme díky oceánskému proudění daleko teplejší podmínky než stejné zeměpisné pásmo v Kanadě," říká pro TN.cz amatérský meteorolog a pozorovatel počasí Rudolf Kovařík. Podle něj však i Kanadě žijí lidé a nám by nezbylo nic jiného, než se na nové podmínky adaptovat.

[chooze:article;value:535060]

​Studie nizozemských vědců publikovaná časopisem Science Advances uvádí, že Golfský proud od roku 1950 oslabil asi o 15 procent a jev označovaný v širším kontextu jako Atlantická meridionální cirkulace je za poslední tisíciletí nejslabší.

Podle odborníků by se oceánské proudění mohlo zcela zastavit do konce tohoto století. Některé pesimističtější studie uvádějí i kratší termín s tím, že návrat do původního stavu je prakticky nemožný.

Novináři z britského listu Daily Mail v souvislosti s možnými změnami zmiňují americký snímek Den poté. V něm dojde k prudkému ochlazení Země právě vlivem zastavení oceánského proudění.

Klimatická konference v Dubaji: Potřebujeme jadernou energii, řekl Fiala (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.