Moderní bydlení

Evropa proti sobě štve Čínu. Orbán varuje před novou studenou válkou

Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek varoval, že Evropská unie směřuje k "ekonomické studené válce" s Čínou. Důvodem je možné uvalení cel až 45 % na dovoz čínských elektromobilů, uvedla agentura AP

Země EU mají právě o tomto bodu v pátek hlasovat a očekává se, že bod projde. Orbán ale v pátek řekl, že jeho země bude proti, a varoval, že tendence Evropy k ekonomickému protekcionismu zničí ekonomiku EU. "To, co nás nutí dělat, co dělá Evropská unie, je ekonomická studená válka," řekl Orbán státnímu rozhlasu. "To je to nejhorší, co se Evropě může stát. Pokud to bude pokračovat, evropská ekonomika zemře," dodal.

Dle webu BNN Bloomberg představují dodatečné poplatky "obrovskou hrozbu" pro Maďarsko, které je silně závislé na vývozu německých elektromobilů poháněných čínskými bateriemi.

[chooze:article;value:567678]

​Orbánův nesouhlas nicméně zřejmě nic nezmění. Zavedení cel by totiž mohlo být zablokováno jen v případě, že by proti nim hlasovala takzvaná kvalifikovaná většina, tedy nejméně 15 zemí, které představují 65 procent obyvatel EU.

Předběžná cla až 37,6 procenta na dovoz čínských elektromobilů zavedla EU již v červenci a měla platit maximálně čtyři měsíce. Komise tehdy uvedla, že jde o prozatímní dodatečná cla, která se budou vybírat navíc k desetiprocentnímu clu, které už platí. 

Čínská pomsta

Čína už podle AP zahájila odvetu a zkoumá vývoz francouzského koňaku a evropského vepřového masa. Právě kvůli tomu se někteří analytici obávají vzniku ekonomicky škodlivé obchodní války Číny s EU.

Orbán se spolu s dalšími politiky zúčastnil narozeninové oslavy Miloše Zemana. Kolemjdoucí novomanžele obdaroval lahví alkoholu (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.