Evropa se bojí odlivu investorů. Přetáhnout je může Čína i USA

Na jedné straně výhody volného trhu v Evropské unii, na té druhé hrozba na východě i na západě. Evropská unie bude mít podle odborníků do budoucna plné ruce práce s tím, aby jí neutíkali investoři za lepším.

"Ty firmy, třeba evropské, my chceme, aby zůstávaly tady v Evropě. Ale co se děje, je, když vyčerpají potenciál růstu, řekněme na tom desetimilionovém českém trhu, tak ony raději odejdou do Spojených států, kde mohou růst mnohem rychleji," řekl projektový koordinátor analytik institutu EUROPEUM Filip Křenek.

Kromě menší regulace a byrokratické zátěže investory do zámoří lákají i nižší ceny – například energií, které mají Spojené státy nesrovnatelně nižší než Evropa. Ta si navíc podle odborníků sama hází klacky pod nohy tím, že ztrácí i v oblasti technologického vývoje, což je odvětví, ze kterého přitéká peněz suverénně nejvíc.

[chooze:article;value:554722]

​"Oproti Evropě i Čína dokázala vymyslet odpovědi na velké americké společnosti. V Evropě nic takového není, a proto Evropa ztrácí na svém významu. Aktuálně situace vypadá tak, že ve Spojených státech se věci vymýšlí, v Číně se vyrábí a v Evropské unii regulují," vysvětlil ekonom Štěpán Křeček.

V příštích letech bude podle ekonomů Evropu trápit i zadlužení. Státní dluh totiž roste bez výjimky skoro ve všech členských státech. A pokud se nezastaví, světové finanční trhy prý časem ztratí trpělivost a přestanou jim půjčovat.

"Reálné řešení je, že začnou země zásadně růst, aniž by se dále zadlužovaly. Jediná další alternativa je ta, která bolí. A která byla proto vždycky odsouvána na budoucnost, na ty další generace – že by se nějakým zásadním způsobem země přestaly zadlužovat, přestaly utrácet na svou budoucnost," uvedl ekonom Petr Bartoň.

Své roční výdaje si Evropská unie stanovuje každý rok. Rozpočet na letošek počítá se závazky ve výši v přepočtu přes čtyři biliony korun. Na podobě rozpočtu hledají shodu každoročně všechny unijní instituce.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.