Evropa se chystá na válku s Ruskem. Tři země NATO podepsaly zásadní dohodu

Německo, Nizozemsko a Polsko podepsaly v úterý důležitou dohodu. Díky ní v případě jakýchkoli náznaků nebezpečí se budou moci vojáci a zbraně rychleji přesouvat přes hranice od Severního moře k východnímu křídlu NATO, píše agentura Reuters.

Nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongrenová v Bruselu řekla, že je nezbytné vytvořit podmínky pro rychlé vojenské nasazení ještě před vypuknutím jakéhokoli konfliktu.

​"Zeměpis je jasný. Znamená to, že se musíme umět rychle přesunout z Nizozemska přes Německo do Polska," řekla ještě před podpisem smlouvy ministryně Ollongrenová.

[chooze:article;value:539484]

Severoatlantická aliance nedávno upozornila své členy, že právě přílišná a zdlouhavá byrokracie brání rychlému a hladkému přesunu vojsk po Evropě. V případě vypuknutí konfliktu s Ruskem by to mohlo způsobit řadu nepříjemností, hlavně dlouhé čekací lhůty.

Německý generál Alexander Sollfrank v rozhovoru pro britský web The Times řekl, že NATO by mělo být připraveno na raketové údery v Evropě při možné válce s Moskvou. Sollfrank a další představitelé NATO varovali, že možný konflikt s Ruskem může nastat v následujících třech letech. 

NATO a Evropská unie se na něj už začaly připravovat. Aliance v současné době pořádá největší vojenské cvičení od konce studené války, kterého se účastní zhruba 90 tisíc vojáků. Cvičení nese název Steadfast Defender (Pevný obránce) a potrvá až do května.

Estonsko se bojí hrozby z Ruska. NATO se  na možný konflikt připravuje od svého počátku, říká analytik (18/1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.