Evropa se mění. Slováci jsou Maďaři, prohlásil šéf maďarského parlamentu

Předseda maďarského parlamentu László Kövér na konferenci Perspektivy střední Evropy měl označit Slovensko za maďarský národ. "S panem Ficem jsme měli spory, ale teď tomu historie chtěla, že se dva maďarské národy ve dvou různých zemích spojily," citoval jeho slova politolog Jiří Pehe, který se konference zúčastnil. Přitom ještě před nedávnem to mezi oběma zeměmi takhle harmonické nebylo.

"Ten vztah se změnil po zvolení Roberta Fica, který, jak si všichni ještě pamatujeme, v dřívější politické inkarnaci neměl s Orbánem a Maďarskem úplně nejlepší vztahy. Občas tam docházelo k přestřelkám, názorovým i slovním. Fico se ale posunul do politických vod, které jsou dosti blízké tomu, co vidíme v Maďarsku, a to jak domácí politikou, tak vztahem k válce na Ukrajině a Evropské unii. Tím našlo Slovensko a Maďarsko společnou řeč," vysvětlil Pehe.

[chooze:article;value:549836]

​Maďarsko ale moc dobře ví, co dělá. Vybudování pevného spojenectví se Slovenskem totiž může být zásadní pro jeho budoucnost. "Maďarsko si tento stav kultivuje proto, že je v permanentním nebezpečí. Evropská komise se může pokusit na základě článku 7 evropských smluv odejmout Maďarsku hlasovací práva. K tomu je zapotřebí jednomyslné rozhodnutí všech členských států. Až do zvolení Donalda Tuska v Polsku si navzájem kryly záda Polsko a Maďarsko, takže Polsko by to vetovalo. Jenže teď potřebuje Maďarsko někoho jiného," vysvětluje Pehe.

Není to proto poprvé, co Maďarsko oslavovalo výsledky slovenský voleb. Jak připomíná deník TV Noviny, krátce po vítězství Petra Pellegriniho v prezidentských volbách mluvil předseda maďarského parlamentu v rámci blahopřání i o nové éře slovensko-maďarských vztahů. "Maďaři se těší na nejbližší roky, kdy obě země mohou upevnit přátelská pouta a svou spoluprací vytvářet ještě více příležitostí pro rozvoj lidu našich zemí," nechal se tehdy slyšet s tím, že nový slovenský prezident podle něj přispěje k tomu, aby "hlas míru zazněl v Evropě ještě výrazněji".

[chooze:article;value:539908]

​Do určité míry by spojenectví Maďarska a Slovenska mohlo zpomalovat některé rozhodovací procesy v Evropské unii, a to hlavně ve vztahu k Ukrajině. "Pokud by Evropská unie znovu hlasovala o vojenské pomoci Ukrajině nebo nějakých nových sankcích, tak ty dvě země se mohou pokoušet to blokovat, ale reálnou sílu mají jen na to, aby to nějakým způsobem zpomalily," vysvětluje Pehe.

O tom, že by nám Maďarsko "přebralo kamaráda", ale tak úplně hovořit nelze. Vztahy Česka a Slovenska jsou stále na nadstandartní úrovni, a to i navzdory tomu, že se vlády v některých názorech rozchází. "Já si myslím, že nepřicházíme úplně o spojence v tom smyslu, že bychom přetrhaly se Slovenskem vztahy, to ani nejde, tam jich je na různých úrovních mnoho," říká. 

Tvářit se, že se nic neděje, ale nejde. "Bude těžké pokračovat ve spolupráci tak, jak to bylo třeba v době, kdy vláda na Slovensku nebyla proruská nebo se nějakým způsobem nestavěla proti naší podpoře Ukrajiny. Už teď vidíme, že česká vláda zmrazila pravidelná setkání obou vlád. Samozřejmě se budou scházet politici obou zemí, ale nebude to asi do té míry tak vřelé, jako to bylo předtím. A to se týká i prezidenta, jehož vztahy se Zuzanou Čaputovou byly vynikající. S Petrem Pellegrinim budou spíše formálně přátelské," uzavírá politolog.

Europoslanci se shodli, že Orbánova vláda je proti základním hodnotám EU (01/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.