Evropa se musí probudit, prohlásil Pavel. Jsme na začátku konfrontace s Ruskem

"Chtějí obnovit impérium Sovětského svazu, včetně sféry vlivu, a říkají to naprosto otevřeně. Měli bychom to proto brát vážně. Musíme se připravit na to, že Rusko nebude mírovým partnerem," řekl v rozhovoru pro rakouský deník Die Presse český prezident Petr Pavel.

"Rusko se nespokojí s částí Ukrajiny," varoval. Moskva podle něj nevyhledává spolupráci s Evropou a chce pouze diktovat pravidla hry. Jsme tedy podle něj na začátku delší konfrontace.

"Pokud chceme zachovat bezpečnost a prosperitu, musíme Rusku stanovit jasné hranice. Když selžeme, může to v budoucnu vést k velkým komplikacím," avizoval.

[chooze:article;value:554483]

"EU byla založena na ideálech svobody, demokracie, volného trhu, důstojnosti a práv pro všechny. Bohužel se zdá, že velké části světa aspirují na jinou budoucnost a mají jiné představy o světovém řádu. Musíme čelit této nové realitě a zajistit našim občanům bezpečnost před vojenskými i nevojenskými hrozbami. Musíme se probudit," vyzval.

Věří také v možnost, že Rusko zjistí, že nedosáhne na Ukrajině vojenských úspěchů, a přijdou diplomatická jednání. Není podle něj ale pravděpodobné, že Ukrajina v blízké době získá zpět celé své území.

[chooze:article;value:554184]

Nikdo podle něj nezpochybňuje vstup Ukrajiny do NATO. Rusku se však podle něj musí dát najevo, že to pro něj nebude znamenat přímé ohrožení.

Prezident v pátek přijal pozvání ukrajinského prezidenta na konferenci o míru na Ukrajině, která se bude konat ve Švýcarsku v polovině června. "Společně máme zájem dosáhnout co nejširší shody zemí světa na podmínkách mírového řešení. Jde o důležitý krok, jak ukončit válečné utrpení a přinést Ukrajině spravedlivý mír," napsal na sociální síti X.

Rusko ve středu znovu vypálilo rakety na Ukrajinu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.