Moderní bydlení

Evropa se už nemůže v obraně spoléhat na USA, varuje polský ministr

Podle polského ministra zahraničí Sikorského se musí Evropané připravit na změnu ve vztazích se Spojenými státy, bez ohledu na to, koho si Američané vyberou jako svého dalšího prezidenta. Řekl to v rozhovoru pro web Politico.

Evropa podle něj nemá "jinou možnost" než převzít zodpovědnost za obranu a měla by do ní více investovat. Washington podle něj totiž bude pokračovat ve své orientaci na východ, ať už bude v Bílém domě sedět Donald Trump nebo někdo jiný.

[chooze:article;value:565256]

"Naším úkolem je vysvětlit americkým partnerům, že dokud budeme cítit hrozbu ze strany Ruska, nebudeme se moci plně angažovat (v Asii, pozn. red.)," řekl Sikorski. Ve srovnání s USA se tam totiž Evropské státy zapojují podstatně méně.

O zaměření se NATO na východ vypovídají i rozhodnutí přijatá na nedávném summitu ve Washingtonu, podle kterých by se měly posilovat vztahy třeba s Jižní Koreou. "Zejména v případě znovuzvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem se poslání NATO vyvinulo: udržet Američany angažované, potlačovat agresivní akce Ruska v Evropě a zabránit rozšiřování vlivu Číny v Indo-Pacifiku," popsal situaci magazín The Diplomat.

[chooze:article;value:565521]

Obavy ze snižování zapojení Spojených států v Severoatlantické alianci jsou spojovány zejména právě s možností zvolení Trumpa prezidentem. On, ani jeho možný viceprezident J. D. Vance, se totiž netají se svým příklonem k větší izolaci USA.

"Pokud se Moskvě podaří podpořit izolacionistické tendence Američanů, přesvědčit je, že Spojené státy nemají v Evropě žádné skutečné zájmy, za které by stálo za to bojovat a motivovat je, aby se postavili proti vojenské pomoci Ukrajině, pak by Kreml mohl vyhrát nejen vojenskou válku na Ukrajině, ale i hybridní válku na celém Západě," varoval Sikorského úřad v dokumentu, který rozebírá možný vývoj transatlantických vztahů.

V červenci proběhl summit NATO. Ukrajina bude součástí Aliance, slíbil Stoltenberg (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.