Evropa si hraje s ohněm, do třetí světové nás nedotlačí, hřmí Orbán

"Maďarsko bylo dvakrát nuceno vstoupit do války, která tragicky poznamenala jeho budoucnost. Nedovolme, aby se to opakovalo!" hlásá na maďarský premiér Viktor Orbán na facebooku. Pro mír jsou podle něj pak jen ti, kteří budou ve volbách do Evropského parlamentu volit jeho stranu Fidesz.  

Tuto myšlenku rozvedl v pátečním vysílání radia Kossuth. "Nechtěli jsme se zúčastnit první ani druhé světové války. Nedovolíme, aby byli Maďaři potřetí vtaženi do války, po které by museli zaplatit cenu nejvyšší," cituje jej portál Telex. "Evropa si v tuto chvíli zahrává s ohněm na křižovatce míru a války," prohlásil také.

Válku v Evropě podle něj podporuje jak většina evropských lídrů, tak Spojené státy, i jeho arcinepřítel Georg Soros. "Prezident Spojených států jasně řekl, že ekonomice USA prospěje zbrojní podpora Ukrajiny, přičemž jsou zde i nevládní organizace a lidé kolem Sorose, kteří této situace zneužívají," poznamenal a obvinil opozici z toho, že jsou proválečnými agenty placenými ze zahraničí. 

[chooze:article;value:553727]

Neznamená to ale, že by Maďarsko pod Orbánovým vedením nezbrojilo a na případný konflikt se nepřipravovalo. Naopak. Jen letos by mělo podle portálu Daily News Hungary maďarské ministerstvo obrany operovat s rekordním rozpočtem 1 796 miliard forintů, tedy asi 115 miliard korun. To by mělo znamenat obranné výdaje na úrovni asi 2,1 procenta HDP.

Ani to ale podle Orbána není dost. "Pokud se válka protáhne do roku 2025, pak úroveň výdajů na armádu z let 2023 až 2024 nebude dostatečná a bude třeba ji zvýšit," cituje Orbána Echo24. Maďarský ministerský předseda zároveň připustil, že tyto peníze pak můžou chybět jinde.

Prezident Petr Pavel zkritizoval za předvolební kampaň ANO i Spolu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.