Evropané si oblíbili kokain a konopí. Způsoby jejich pašování se stále vylepšují

Kokain a konopí jsou drogy, které si Evropané oblíbili. V Evropské unii žije 447 milionů lidí, z toho 84 milionů pravidelně užívá konopí a téměř 16 milionů kokain. Podle nejnovějších analýz je v Evropské unii velmi jednoduché sehnat jakoukoli drogu.

Kokain navíc vládne téměř celému světu. Podle kolumbijské vlády se není čemu divit – koková pole jsou na rekordním maximu. Největší nárůst zaznamenaly v provincii Putumayo. Tam se pole s rostlinou zvětšila až o 77 %. Nejčastěji se pašuje na rybářských lodích, v ponorkách tajně připevněných člunech za trajekty nebo v kontejnerech.

A triky, jak drogu pašovat, se neustále vylepšují. "Nasycený roztok kokainu se dá třeba napustit do textilu a pak to ti pachatelé extrahují zpět. Nebo se kokain pašuje v lahvích s vínem," řekla Lucie Šmoldasová, mluvčí Národní protidrogové centrály.

[chooze:article;value:557845]

Narkotrafikantům zasadily největší ránu bezpečnostní složky v roce 2021. Tehdy zachytily členské státy Evropské unie rekordních 303 tun kokainu.

Do Evropy se kokain dostává nejčastěji i z Brazílie, Ekvádoru a Kostariky. Konopí se pak ve velkém pěstuje v Evropě. Dále je drogoví dealeři přiváží z Maroka, oblasti západního Balkánu a poslední dobou i ze Spojených států.

"Česká republika je plně samozásobitelná a zároveň je opakovaně označovaná Europolem za stát, který drogy i vyváží," uvedl Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály.

[chooze:article;value:557846]

Těmi nejvýznamnějšími evropskými uzly, kde se drogy vykládají, jsou Antverpy, Rotterdam a Hamburk. Dále je po Evropě rozvážejí nejrůznější pašerácké a zločinecké organizace.

Dříve mezi nimi dominovaly ruské skupiny. Nyní je prý situace už jiná. "Musím říct, že na základě mé dlouholeté zkušenosti určitě nemůžu říct, že by za celým obchodem s kokainem stáli ruští oligarchové," uzavřel Frydrych.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.