Evropě dochází s Čínou trpělivost. Od Pekingu žádá jasné záruky

Pondělní ubezpečení od mluvčího čínské diplomacie, že se na postoji Pekingu k Ukrajině nic nemění, Evropě nestačí. Kontroverzní výroky velvyslance komunistické velmoci ve Francii Lu Ša-jieho proberou ministři zahraničí Evropské unie na svém setkání příští pondělí.

Oznámil to šéf unijní diplomacie Josep Borrell, informoval portál CNN. "V posledních dnech jsme hodně mluvili o Číně a budeme v tom muset pokračovat, protože je to jedna z nejdůležitějších otázek naší zahraniční politiky," řekl.

Ministři proberou také situaci v Moldavsku a Gruzii, které podle Borrella "válka na Ukrajině bezprostředně ohrožuje, jsou u ní nejblíže".

[chooze:article;value:501243]

"Postsovětské republiky jako Ukrajina nebo pobaltské státy nemají skutečnou oporu v mezinárodním právu," prohlásil Lu o víkendu v rozhovoru s televizí LCI.

Mao Ning, mluvčí čínského ministerstva zahraničí, se pak snažil jeho výbušná slova mírnit. "Čína je připravená pokračovat ve spolupráci s mezinárodním společenstvím, aby se našlo politické řešení ukrajinské krize," vzkázal do Bruselu. 

Evropa by chtěla po Číně hmatatelnou záruku, že se chce na dosažení míru na Ukrajině skutečně podílet. "Teď můžeme pouze předpokládat, že tato prohlášení nepředstavují oficiální politiku Číny," dodal Borrell.

[chooze:article;value:500660]

Mírový plán pro Kyjev chce vytvořit francouzský prezident Emmanuel Macron ve spolupráci s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Není však jasné, zda jeho sólový pokus nenarazí na odpor zbytku západního společenství. 

Čína navíc udržuje těsné spojenectví s Ruskem. Útok na Ukrajinu sice nepodporuje, ale ani ho otevřeně neodsoudila.

Kyjevany vyděsila padající ohnivá koule. Ruský útok to nebyl:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.