Evropě hrozí absolutní kolaps, varuje meteorolog. Ukázal mapu mrtvých zón

Meteorolog Jáchym Brzezina z Českého hydrometeorologického ústavu varuje před vážným problémem, na který si svým chováním zadělávají sami lidé. Pomocí sociální sítě X upozornil na eutrofizaci, která obohacuje vodu o živiny. Lidskou činností může ale dojít k takzvané indukované eutrofizaci. Ta zvyšuje obsah živin a způsobuje nemalé potíže.

"Při zvýšení obsahu živin začnou vodní organismy jako jsou řasy a zejména sinice velmi rychle růst na úkor jiných druhů," upozorňuje meteorolog na odborném portálu Infoviz. "Masivní rozvoj vodního květu vede ke spotřebě kyslíku, která je navíc zvýšena při rozkladu mrtvé biomasy samotných řas a sinic. V extrémních případech může vzniknout až anoxické podmínky," dodává.

Nedostatek kyslíku může navíc vést k úhynu organismů. "Tím se naruší potravní řetězce a dochází ke ztrátě biodiverzity. Vodní květ produkuje do vody mnoho látek, které mohou znemožnit její užívání v úpravnách pitné vody, pro rekreaci, a navíc některé látky jsou samy toxické," upozorňuje.

[chooze:article;value:546594]

​Podle Brzeziny jde přímo o globální problém, který zasahuje jak sladkovodní, tak i mořské a terestrické ekosystémy. Zhoršuje totiž kvalitu vody, čímž znemožňuje lidem ji využívat. Meteorolog proto zveřejnil mapu takzvaných "mrtvých zón", kde upozorňuje na stav vod z roku 2008, které jsou tak chudé na rozpuštěný kyslík, že "v nich nemohou přežívat vodní organizmy". Výjimku tvoří pouze některé druhy bakterií.

​Podle meteorologa je ale šance na záchranu, a to regulací zdrojů živin. Je tedy potřeba zaměřit se na "změny v použití hnojiv a bránění jejich splachu z polí lepším zacházením s půdou, terciálním čištěním a chemickým srážením na čistírně odpadních vod". Regulaci může pomoct i snížení dostupnosti živin.

Sucho sužuje třetinu Česka. Řešení není jednoduché, říká odbornice (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.