Evropě hrozí do 10 let zkáza. Odborníci řekli, co způsobí drastické změny

Vědci z britské World Weather Attribution varují před dopady klimatických změn. Upozorňují, že by s počasím mohly zamávat takovým způsobem, jaký si dnes jen stěží umíme představit. V Evropě by se krize mohla drasticky projevit už za deset let.

"Předpokládáme, že deště, které se budou podobat monzunu, budou následované krupobitím a potrvají mnohem delší dobu. Způsobí zkázu, která potrvá celé roky, a to i v typicky sluncem zalitých letních měsících," cituje výsledky jejich šetření deník Mirror.

Kromě nekonečného deště se změní i povětrnostní a povodňová situace. "Vyšší průměrná rychlost větru bude znamenat, že bouře budou čím dál ničivější. Masivní supercelární bouře budou celoročně pravděpodobnější a zvýší bleskové záplavy," uvedl Bill McGuire, přední odborník na geofyzikální a klimatická rizika na University College London.

[chooze:article;value:556590]

​Dopady klimatické změny už lze navíc pocítit i nyní. Jak připomíná Mezinárodní federace společnosti Červeného kříže a Červeného půlměsíce, rok 2023 byl celosvětově nejteplejším v historii měření. Téměř celý svět postihly dny extrémních veder způsobené změnou klimatu. V průměru bylo naměřených 26 teplotně nadprůměrných dnů.

Odborníci proto naléhají, aby společnost podnikla opatření, kterými by mohla dopady zmírnit. "Je třeba změnit způsob, jakým se vypořádáváme s povodněmi," upozorňuje vedoucí výzkumného týmu Chris Brierley. Vyzývá například k tomu, aby se zalesňovaly holé svahy, které by mohly nasakovat odtékající vodu.

Evropu drtí extrémní počasí, hlásí první oběti. V Německu je situace kritická:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.