Evropě hrozí návrat nemocí z minulosti. Může za to změna stravování i klimatu

Na Západ se v posledních letech vrací nemoci, které byly už dávno považovány za minulost. A ani Evropa není výjimkou. Navzdory tomu, že se bohatým zemím podařilo epidemie z minulých století téměř vymýtit, podle serveru Politico se karta nyní obrací. Spalničky, syfilis, dna, lepra či malárie se tak mohou znovu stát problémem dnešní doby.

Na vině je prý hned několik faktorů, zejména pak klesající proočkovanost dětí, změny v chování a stravovacích návycích a samozřejmě změna klimatu. Bakterie jsou navíc stále odolnější vůči antibiotikům.

[chooze:article;value:517453]

​Právě nízká proočkovanost může například za šíření spalniček, jejichž éru zastavilo až rozsáhlé očkování. Nemoc je ale velmi infekční, a proto její vymýcení vyžaduje až 95procentní proočkovanost společnosti.

V dnešní době se ale těchto čísel nedosahuje, a proto se spalničky pomalu vrací do Evropy. Podle Světové zdravotnické organizace jen za první dva měsíce letošního roku hlásila Evropa 900 případů spalniček, což je více než za celý rok 2022.

Na scénu se vrací i syfilis. Za šíření pohlavně přenosného bakteriálního onemocnění mohou podle odborníků všudypřítomné seznamovací aplikace, díky kterým jsou příležitostná sexuální setkání snazší než kdy dříve.

[chooze:article;value:517263]

​Zpět se vrací i takzvaná nemoc králů neboli dna. Případy bolestivého typu artritidy přibývají po celém světě. Největší nárůst hlásí Kanada a USA. Mezi rizikové faktory patří obezita, vysoký krevní tlak či cukrovka. Vzhledem k tomu, že míra obezity v Evropě nezpomaluje, odborníci předpokládají, že nemoc v dohledné době nezmizí.

Čtvrtým onemocněním, jejíž návrat není podle expertů vyloučen, je lepra. Za poslední desetiletí se počet případů malomocenství v USA více než zdvojnásobil. Nakažlivá je zejména její vnější varianta, která způsobuje výrazné vředy na kůži.

V západních zemích by jen málokdo očekával i malárii. Ta byla vždy doménou spíše Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Podle šéfa Globálního fondu boje proti AIDS, tuberkulóze a malárii Petera Sandse je ale možné, že vzhledem ke změně klimatu může malárie zasáhnout i Evropu. Zákeřnou nemoc totiž přenáší komáři.

Genetické testy mohou odhalit vážnou chorobu. Rakovinou vaječníků onemocní stovky žen ročně:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.